Токио. Чрез визитата на американския президент Доналд Тръмп САЩ и Япония искат да заздравят съюза си и да преодолеят търговските различия, пише японското англоезично издание The Japan Times.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който пристигна в Токио в четвъртък на държавно посещение в Токио, ще започне работа в неделя с премиера Шинзо Абе - като играе голф и гледа сумо.
Но колкото и странно да изглежда, това са сериозни дипломатически събития за двамата лидери, които се радват на близки лични отношения, откакто Тръмп стана президент през януари 2017 година.
Длъжностни лица и експерти заявиха, че основният приоритет за посещението на Тръмп за двете страни е да покаже връзките между двамата лидери и да подчертае силния алианс между Япония и САЩ в лицето на заплахите от Китай и Северна Корея.
В четвъртък високопоставен японски дипломат информира репортерите в Токио за посещението, подчерта, че целта е „да се изпратят сигнали“, че „японско-американският съюз е по-силен от всякога“ и че двете страни ще поемат водеща роля в поддържането на мира и стабилност в региона.
Отделно, в новините, които биха били добре приети в Токио, висш служител на САЩ заяви в сряда, че търговията няма да бъде основен въпрос, според съобщения в медиите.
„Не мисля, че целта на това пътуване е да се съсредоточи върху търговията. Наистина трябва да бъдат държавни гости на Техни величества ”, каза официалният представител, позовавайки се на планираната среща на Тръмп с император Нарухито и императрица Масако.
За Абе, играенето на голф с Тръмп не е просто шанс да се сближат.
Напротив, Абе е изградил близки отношения с президента на САЩ, един от най-непредсказуемите лидери в света, като използва времето си във връзките с Тръмп, за да обсъди редица неотложни дипломатически въпроси, според японски официални лица.
В резултат на това той сега е широко възприеман като един от малкото- ако не и единствените - чуждестранни лидери, които могат да говорят удобно с Тръмп.
Абе е насочил повечето от своите ключови дипломатически политики, включително тези за Китай и Северна Корея, към японския съюз със САЩ и силните му лични връзки с Тръмп често се смятат за огромно предимство за Токио - макар някои да го критикуват, че е прекалено неформален с лидера на САЩ.
На Тръмп търговските въпроси с Япония най-вероятно ще му натежат. Още преди да стане президент, Тръмп е бил известен с оплакванията си от нелоялните търговски излишъци с САЩ, на които Япония, Китай и други страни се радват. Това беше дори една от основните кампании, които той използваше, за да подсили подкрепата си си преди президентските избори в САЩ през 2016 година.
Но докато двустранните търговски преговори с Япония ще продължат, Токио е малко вероятно да даде някакви критични отстъпки по въпросите на селското стопанство и търговията с автомобили преди изборите през лятото.
Експертите твърдят, че е твърде рано за двамата лидери да постигнат договореност на фронта на търговията.

Превод и редакция: Юлиян Марков