Вашингтон. Налице е нарастващо разминаване между председателя на Конгреса Нанси Пелоси и председателя на правната комисия Джеролд Надлър за най-добрата стратегия за борба с администрацията на Тръмп, която оспорва всички искания на Конгреса, пише американският вестник The Hill.
Двамата влиятелни демократи се разминават през последните дни по въпроса дали да започнат процедури за импийчмънт срещу президента Тръмп и колко скоро да се проведе гласуване срещу неуважението от страна на главния прокурор Уилям Бар.
Надлър, подтикнат от разочаровани членове на правната комисия, принуждава лично ръководството както за придвижване на импийчмънта, така и за гласуване за неуважение веднага след завръщането на депутатите от прекъсването.
Пелоси все още настоява за по-бавен подход, загрижена, че демократите все още не са повлияли на общественото мнение за това защо са необходими подобни агресивни тактики. Председателят също така посочва поредица от съдебни победи над администрацията на Тръмп и стопанските субекти, утвърждавайки аргументите на демократите, че законът е на тяхна страна, откакто те методично проверяват президента.
Правната комисия “трябва да направи по-популярни исканията си по начин, който би убедил обществото в правотата й и да накара републиканците да станат съучастници на прегрешенията на президента ”, казва високопоставен източник от Демократическата партия.
"Тръмп току-що ни е дал подарък и ние трябва да го използваме в наша полза", каза източникът. Трябва да се натрупа повече обществена информация, преди да гласувате за неуважение или импийчмънт.
По време на срещата при закрити врати представителят Питър Уелч , съюзник на Пелоси, отбеляза, че мнозина смятат, че Пелоси удържа натиска на Надлър и други от правната комисия, които са все по-разочаровани от непробиваемостта на администрацията на Тръмп.
Уелч е казал, че докато демократите в крайна сметка може да продължат с импийчмънт, те не трябва да правят това само заради проблема в рамките на комисията по правосъдие.
„Изглежда, че е само правната комисия е вбесена от администрацията на Тръмп“, каза Уелч, според източник в залата. Демократите, добави той, не могат да позволят това да диктува действията на целия Конгрес.
Пелоси постоянно се стреми да заглуши призивите за импийчмънт, смятайки, че партията е по-добре да се съревновава с Тръмп на изборите през 2020 година по въпросите за здравната политика и други обществено-значими проблеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков