"Япония има значително предимство от много, много години, но това е ОК, може би затова ни харесвате толкова много", каза американският президент Доналд Тръмп на по-скоро церемонялната си визита в Япония, с която цели да демонстрира силните връзки между двете страни, въпреки търговската война.

Малко след пристигането си на летището, където беше посрещнат с червен килим, той присъства на прием в резиденцията на американския посланик Уилям Хагърти, на който били поканени и японски бизнес лидери от Toyota, Nissan, Honda, SoftBank и Rakuten, съобщи Белият дом.

Тръмп заяви пред представителите на компаниите, че моментът за инвестиране в САЩ никога не е бил по-добър и повтори оплакването си, че политиката на Федералния резерв не е позволила растежът на американската икономика да достигне пълния си потенциал.

На фона на продължаващите преговори в областта на търговията Тръмп заяви, че иска сделката да разреши дисбалансите в търговията между двете страни и да гарантира справедливост и реципрочност.

Той ще се срещне с японския премиер Шиндзо Абе в неделя на партия голф, двамата ще присъстват на турнир по сумо и ще имат вечеря на четири очи.

Тръмп и Абе имат сърдечни отношения, които японският лидер цели да засили, докато Вашингтон обмисля налагането на мита върху японския износ на автомобили, смятан от администрацията на Тръмп за потенциална заплаха за националната сигурност.

САЩ са въвлечени в скъпа търговска война с Китай заради отношението на Пекин към американските компании, а в същото време назрява напрежение с Япония и Европейския съюз заради търговията.

Очаква се Тръмп и Абе да обсъдят търговията по време на официални разговори в понеделник, но официални представители заявиха, че е малко вероятно да се стигне до сделка по време на визитата. Ядрената и ракетна програма на Северна Корея вероятно също ще присъства в дневния ред.

Визитата до голяма степен е церемониална. Тръмп ще стане първият чуждестранен лидер, който ще бъде приет от новия японски император Нарухито след възкачването му на трона по-рано този месец. Той и съпругата му Масако, която е завършила висшето си образование в Харвардския университет, ще бъдат домакини на вечеря за семейство Тръмп в понеделник.