Министър Николина Ангелкова стана почетен гражданин на Тополовград

Районът има многовековна история от времето на траките, и паметници на културата, които заслужават да бъдат показвани, каза министър Ангелкова


Високото звание получиха още зам.-министърът на културата Румен Димитров, непрежалимия Иван Ласкин - посмъртно, и председателя на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев

С ритуал за издигане на националния трикольор започна празничната програма, посветена на празника на Тополовград - 24 май. Много граждани и гости дойдоха, въпреки мрачното и дъждовно време, за да присъстват на връчването на почетните звания на новоотличените с почетните символи. Водещата на събитието Красимира Ятакчиева припомни, че не случайно родолюбивите тополовградчани са избрали за Ден на града празника на славянската писменост, просвета и култура – 24 май. Двадесет и четвърти май е празник, свързан със стародавния стремеж на будните тополовградчани към просвета и култура.

 

На разника присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на културата Румен Димитров, омбудсманът Мая Манолова, председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев, Александра Сърчаджиева, артисти и видни общественици от страната.

"Очертах нови възможности, с които да популяризираме древната култура и история в района на община Тополовград", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова и допълни, че ще се привличат повече български и чуждестранни посетителиРайонът има многовековна история от времето на траките, и паметници на културата, които заслужават да бъдат показвани, казва още тя. В Регистъра на фестивалите и събитията на министерството, ще бъде включен фестивалът на любителските комедийни театри "Велко Кънев".

 По този начин министерството ще представя инициативите и ще подпомага усилията за привличане както на повече българи, така и на чуждестранни туристи в района.
Кметът на общината Божин Божинов връчи почетните символи на удостоените със званието „Почетен гражданинин на Тополовград“. Първа министърът на туризма Николина Ангелкова бе удостоена с високото звание за изключителен принос за развитието на туризма. За изключителен принос за развитието на културата са отличени: актьорът Иван Ласкин/посмъртно/; проф. Стефан Данаилов; председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. За изключителен принос за развитието на здравеопазването награда получи акад.проф. Ивона Даскалова. Омбудсманът Мая Манолова  получи званието за изключителни заслуги в полза на гражданите.За съществен принос за развитието на спорта наградата получиха: Росен Русев, Алекси Алексиев и Ради Радев/ посмъртно/.

Във връзка с 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост и Ден на Тополовград са наградени изявени дейци на просветата и културата и в други области на обществения живот:

С „Почетен плакет на Община Тополовград” за принос в развитието на културата е отличен Румен Димитров – зам.министър в Министерството на културата. Същата награда получиха историкът Румен Манов за принос в развитието на община Тополовград още пет души, представители на културата и дарители. С „Почетен плакет на Община Тополовград” са отличени представители на образованието, изявени лекари и медицински специалисти, представители на Неправителствени организации и 14 спортисти.
Награда за принос в развитието на лозарството и винарството получиха трима души и един за за принос в развитието на минното дело.

Почетният плакет на Община Тополовград по повод на юбилеи кметът на общината връчи на: Читалище „Св.Св.Кирил и Методий-1894” – Тополовград - за 125 години от основаването му; НУ „Св.св.Кирил и Методий”-Тополовград - за неговата 130 годишнина ; Ловно-рибарско дружество – Тополовград - за 120 години от създаването му и ДГ „Щастливо детство”-Тополовград – за 40 годишнината й. Връчиха се още Почетен знак „МОНЕТА”на двама души за принос в развитието на община Тополовград и за проявени доблест и благородство.
С Почетни грамоти за дългогодишна педагогическа и читалищна дейност дейност са отличени четирима педагози и читалищни дейци.

Изявени ученици получиха предметни награди за постижения в областта на образованието. 

Поздравителни адреси към жителите на Тополовград отправиха президентът на Републиката Румен Радев и много инсттуции на държавно ниво.


В категории: Просвета