С тържествен водосвет откриха реновираната закрита лекоатлетическа писта в Кюстендил на стадион “Осогово”. Той бе отслужен от архиерейския наместник отец Генади Генадиев. На събитието министърът на младежта и спорта Красен Кралев дойде заедно с кмета на Кюстендил Петър Паунов. Присъстваха областният управител Виктор Янев, председателят на ОбС Михаела Крумова и народни представители. В залата имаше много деца спортисти заедно с техните наставници.
“Вълнуващ момент за всеки един от нас, дългоочакван и затова ще започна с благодарност и искрена радост към всички вас, треньори, състезатели, педагози и всички тези, които през годините не се уплашиха нито от пек, нито от студ. Останаха в спорта на Кюстендил и бяха това пламъче, което топли всички не само в тази зала, а във всяка една”, каза при откриването кметът Петър Паунов. “Министър Кралев е може би единственият човек, който не се спря нито от болки, нито от болести и дойде в Кюстендил. С патерици катери стъпалата на два пъти. Първия път преди около петнайсетина месеци през един декемврийски студ, когато дойде да види залата. Като се огледа, само каза: “Това е мой ангажимент, дайте ми проект за газ, за осветление, виждам, че имате проект за настилката. Благодарим за голямото сърце”, припомни градоначалникът.
“Скъпи приятели, благодаря ви за гостоприемството. Знаете, че с кмета Петър Паунов ни свързва приятелство и съм доволен, че успяхме да направим нещо за царицата на спортовете – леката атлетика. Ще се радвам по-късно да ви видя да прославяте България по пистите, дай боже, и някой от вас да стигне и до националния отбор. Имате примери, от които да се учите. Цветелина Кирилова е тук, една прекрасна състезателка, прославила България. Пожелавам ви да стигнете нейните успехи. Пък ние с кмета, който е един от най-добрите български кметове, ще продължим да мислим какви други спортни обекти да направим за децата на Кюстендил”, допълни спортният министър.
След това двамата с кмета Петър Паунов прерязаха и символично лентата, а за всички имаше от сладката питка.
Проектът, подготвен от община Кюстендил, за лекоатлетическата писта бе на стойност 318 034 лв. Средствата се осигуриха от Министерството на младежта и спорта, където чрез процедура по пряко договаряне избраха и изпълнител за ремонтните дейности. Закритата лекоатлетическа писта е с нова настилка, подменено осветлението, поставени са и 13 газови топлообменници за отопление на пистата и закритата многофункционална зала по тенис на корт и футбол.
 Пистата беше в изключително тежко състояние. Стигна се дотам, че по време на тренировката на един от спортните клубове по лека атлетика, термометърът в залата отчете 7 градуса, или само с 4 повече от температурата навън. В залата влизаше и вода при всеки обилен дъжд, но общината отдели средства за ремонт на покрива и проблемът беше решен.
ГЕРГАНА ИВАНОВА