Минисериалът „Чернобил“ на HBO изведнъж върна призрака на взривилата се през 1986 година в Украйна атомна централа, разположен близо до река и град Припят, намиращи се близо до границата с Беларус.

Филмът предизвика истински фурор и масово се обсъжда от медиите и в социалните мрежи. Хората отбелязват преди всичко почти документалната точност на детайлите, правилната интонация и липсата на злорадство от съветския начин на живот. Само на шлемовете на пожарникарите са сложени червени звезди, навярно за да се подскаже на по-младите зрители, че действието се развива в Съветския Съюз, а не в днешна Русия.

Успехът на „Чернобил“ е унищожителен. Филмът веднага оглави рейтинга на уеб сайта IMDB, като преди ден той имаше колосалните 9,5 точки в тази класация, а днес неговият рейтинг дори се покачи до 9,6 – абсолютен рекорд в платформата. Филмът остави „Игра на тронове“ на шесто място в този престижен рейтинг, а „В обувките на Сатаната“ е на пето място.

„Чернобил“ включва пет серии, от които досега излязоха три. Ролята на заместник министъра на Съвета на министрите Борис Счербина изпълнява Стелан Скарсгард, който придава на партийния бос от Донбас скандинавска елегантност. В ролята на академик Легасов е Джаред Харис. Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му.

Споровете за причината за аварията в атомната централа не стихват и до днес. Но спокойния и разсъдителен подход към тази ужасна история предизвиква доверие в зрителя. Още повече, че всички герои са истински, всичко което се показва на екрана е било истина. Показан е героизмът на хората, които не позволяват топящото се ядро на ядрения реактор за отрови Европа и да загинат десетки милиони.

Филмът е изключително въздействащ и правдив, като пред него „Игра на тронове“ изглежда като една комедия.