бикновено купуваме цветя за любимите си хора, когато искаме да ги зарадваме по случай специален повод или пък да ги изненадаме и да им покажем, че държим на тях. Но колко често купуваме цветя за себе си?

Изследователи ни дават повод да помислим върху това.

Освен че красят дома, цветята влияят и върху здравето ни. Проучване на Американското дружество за градинарство показва, че живите цветя намаляват чувството на тревожност и скъсяват периода за оздравяване.

Експертите направили експеримент с 90 участници, преминали скоро някакво лечение, като ги разделили в две статии, едната от които пълна с цветя.  Хората, които останали в стаята с растителност, имали доста по-добри показатели. Оказва се, че растенията влияят положително на пациенти с високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, високи нива на тревожност и стрес.

Това далеч не е единственото проучване, което установява ползата от живи цветя и растителност около нас.

Според експерти от НАСА и от американската Асоциация ладшафтните предприемачи видове растения ни осигурят по-чист въздух. В дома това могат да бъдат Спатифилума, известна като Лилията на мира, дяволски бръшлян, алое вера, драцена и др.

Освен това растенията у дома правят дишането лесно и по-пълноценно, успокояват мозъка и съзнанието, намаляват стреса, облекчават главоболие или чувство за сънливост и умора.

А ето няколко трика как да спасим цветята в дома от изсъхване:

1. Съхранявайте ги в помещения с най-висока влажност или ползвайте овлажнител за въздух;

2. Предпазете ги от вредители: най-добрата защита срещу тях е профилактиката. Преди да ползвате някоя саксия повторно, внимателно я почистете и поставете сигурна почва. Може да изолирате новите растения за известно време и да ги сложите при другите едва когато сте сигурни, че по тях няма поражения от вредители.

3. Внимавайте с поливането. Важно е саксията да има дренажни дупки на дъното – те предотвратяват задържането на вода в нея и загниването на корените.