В библиотека "Захарий Княжески" ще бъде представена книгата на журналиста Георги Стоянов – „Останете живи“. С изданието, насочено срещу войната по пътищата в България, ще се запознаят учениците от 11 клас от ГПЧЕ „Ромен Ролан”.

Книгата включва 14 истории за войната на пътя – участници в пътни инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на пострадали и загинали разказват от първо лице за грешките, болката, страданието. Книгата включва още пълна статистика за убитите и ранените при ПТП в България от 1951 г. насам, както и правила за действие при катастрофи и други важни препоръки в случай, че попаднете в пътен инцидент.
Георги Стоянов

„Вече почти всеки има роднина или приятел, който е останал някъде там на пътя, на някой завой. Заради една безсмислена надпревара с вятъра. Тази книга е за инстинкта ни за самосъхранение, който за съжаление го няма никакъв в последните години. Несъобразена скорост, неправилно изпреварване, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, сядане за волана без книжка, гонки – всичко това превърна мен и десетки други журналисти в кървави статистици. Всички знаем, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви на пътищата в страната. Работата ми ежедневно ме сблъсква с тази тежка тема и това провокира създаването на тази книга. Книга, която търси отговорите на три въпроса: Толкова ли е трудно да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не забавление? Толкова ли е трудно да бъдем разумни на пътя? Толкова ли е трудно да се приберем вкъщи живи?“, споделя Георги Стоянов.

Авторът провежда кампания за представянето на книгата пред ученици. Той счита, че вече утвърдените шофьори много трудно ще подлежат на промяна на привичките си, но пък е решил, че темата, представена по достъпен начин, на разбираем език, ще накара именно младите момчета и момичета, на които тепърва им предстои да седнат зад волана, да осъзнаят навреме колко важно е да бъдат отговорни, толерантни и разумни. За да не загинат и да не се превърнат в убийци.


Представянето на книгата е на 4 юни от 12:30 часа в Регионална библиотека “Захарий Княжески”. Събитието се осъществява със съдействието на СНЦ “Аз съм бъдещето-пази ме!”