Пак малко кандидати за военни моряци във Варна и Бургас при поне 840 лв. заплата

Част от длъжностите са за белгийските фрегати, където възнагражденията със сигурност са по-големи


133 се явиха за 100 длъжности, 28 отпаднаха още в началото по медицински причини

37 кандидати се състезават за 25 вакантни места за матроси в гарнизон Бургас. Това показва справка, предоставена на „Флагман“ от Министерството на отбраната (МО).

На 18 март командирът на Военноморските сили (ВМС) обяви конкурс за матроси за 75 длъжности в гарнизон Варна и 25 – в гарнизон Бургас.

Срокът за кандидатстване за общо стоте вакантни места беше 25 април.

Кандидатите, подали документи в посочения срок, са 133, като до изпит са допуснати 105. Останалите 28 са отпаднали по медицински показатели и на оценка на психологическа пригодност, съобщиха за „Флагман“ от МО.

Справката показва, че във Варненско са се явили 87 кандидати. 19 от тях са „отпаднали по медицински показатели“.

Така на финалната права остават само 68 кандидати за 75 места – средно под 1 кандидат за място. Т.е. със сигурност там поне 10% от длъжностите ще си останат вакантни.

По-добро е положението в Бургаския гарнизон. За 25-те места там са подали документи 46 младежи. 9 са отпадналите по медицински показатели.

Допуснати до изпит са 37 човека.

Т.е. в Бургаско ще се състезават по 1,48 души за едно място.

Според информацията на сайта на МО, във военните формирования на ВМС в гарнизон Варна се търсят шофьори, охранители, топогеодезисти, пожарникари, радиотелеграфисти, радиомеханици, електротехници, картечари, санитари, готвачи и др.

Във военните формирования на ВМС в гарнизон Бургас пък длъжностите са за електромеханик, хидроакустик, трюмен машинист, електромонтьор, шофьор.

Някои са за модерните белгийски фрегати.

Според обявата за конкурса, размерът на месечното възнаграждение е не по-малък от 840 лева. Със сигурност на корабните длъжности матросите ще получават и сериозни надбавки.

Самият конкурс ще се проведе по график от 28 до 30 май 2019 г. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” и от 4 до 5 юни 2019 г. в Информационния център на Военноморските сили. Той включва изпит за определяне на физическата годност, тест за проверка на общата култура и събеседване с кандидатите. Особеното в изпита за определяне на физическата годност на кандидатите е, че освен упражнения по бягане, коремни преси и лицеви опори, за някои от вакантните матроски длъжности са включени и упражнения по плуване – свободен стил на 100 и 1000 метра и плуване под вода, информират още от МО.

Припомняме, че преди няколко месеца имаше друг подобен конкурс за ВМС. Ситуацията с броя на кандидатите за Варна и Бургас тогава бе сходна.


В категории: Животът