В деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост -24 май, кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, връчи приза “Учител на годината 2019“ на заслужилите учители, които със своя професионализъм и всеотдайност са гордост, както за гр. Дупница, така и за цяла България.

“Скъпи ученици, уважаеми учители. Хубав ден и честит празник, желая на всички. Младите нека да дерзаят, нека да правят това, което искат. Нека да слушат своите учители, към които огромна благодарност, за това което правят и съм убеден, че ще продължат да правят. Истината е, че на днешния ден затова сме тук, за да уважим хората, които създават бъдещето на България, учителите, техният труд, децата. Честит празник!“ поздрави учителите и учениците кметът на община Дупница инж. Методи Чимев.

В категория“ Учител в детска градина“, приза“ Учител на годината 2019“ получи Анета Генчова Попова- старши учител в ДГ“ Калина“ гр. Дупница. Г-жа Попова е завършила висше педагогическо образование в СУ“ Климент Охридски“, филиал гр. Благоевград с отличен успех 5.80 и златен медал. През 1994г., защитава втори клас –квалификация от ЦИУУ гр. София. От месец септември 1980 г. до момента работи в ДГ“ Калина“ гр.Дупница. Тя е първият учител с висше образование в детските градини за града. Като детски учител е била базов учител към Висш педагогически институт Благоевград, изнася открити уроци в града по всички образователни направления. Бързо се налага като отличен методист, новатор и добър педагог. От 1987 г. до 1996г., е директор в ДГ“Калина“. От 1996 г. продължава да работи, като детски учител в същата детска градина. Активно участва в работата на Педагогическия съвет….

В категория“ Учител в началното образование“ с приза“ Учител на годината“ бе наградена Вера Василева Иванова- учител в СУ“ Св. Климент Охридски“. Вера Иванова е с 20- годишен стаж като педагог. Млад и амбициозен учител. Въвежда ИТ в обучението. Преподава нововъведения предмет“ Компютърно моделиране“ в трети клас. Ежедневно използва в часовете си електронни учебници и часовете и интерактивни методи на преподаване. Подготвя учениците си за участие в състезания, организирани от СБНУ и ежегодно част от тях достигат до национално ниво….По уважителни причини, тя не присъства на церемонията по награждаване, като от нейно име наградата прие директорът на училището г-жа Гергана Лазова.

В категория“ Учител в основното образование“, тази година бяха връчени два приза в тази категория на учителите Венетка Асенова Петкова и Кичка Михайлова Георгиева. Венетка Петкова е учител в ОУ“Неофит Рилски“ гр.Дупницас 39- годишен учителски стаж и завидни професионални постижения- всяка година нейни ученици заемат призови места на областния кръг на олимпиадата по биология, което е неоспоримо доказателство за висок професионализъм и призвана отдаденост на децата и учителската професия….Кичка Георгиева-е старши учител по изобразително изкуство в СУ“ Св. Паисий Хилендарски“ гр. Дупница, с 40 години педагогически стаж. През 1998г. завърша СУ“Климент Охридски“ специалност“ Педагогика на изобразителното изкуство“. Притежава втора професионално квалификационна степен. Преминала е успешно обучения за повишаване на квалификацията. Притежава грамоти за високоефективна професионална дейност от Регионален инспекторат по образование –Кюстендил….

В категория „ Учител в средно образование“ с приза бе удостоена Нели Стоянова Заячка. Г-жа Заячка е учител в ПГ“ Акад. Сергей П. Корольов“ от 1999 г. Завършила е Пловдивския университет“ Паисий Хилендарски“ –Българска филология, учител педагог по български език и литература. През всичките години отговорно изпълнява своите задължения и показва качества, като отговорност, любов към учениците, уважение и респект към ръководство и колеги. Днес много нейни ученици вече са икономисти, инженери, бизнесмени, държавни служители….Като дългогодишен председател на Синдикалната организация към СБУ, винаги е защитавала интересите на колектива, за което е удостоена със званието“ Синдикалист на годината 2018“. Притежава четвърта квалификационна степен. Да поздравят своите учители, в празничната програма се включиха възпитаниците от 3 б група“ Зайчетата“ при ДГ“ Калина“, учениците от СУ“ Св. Климент Охридски“, от ОУ“Неофит Рилски“, вокална група“ По-по- най“, при СУ“ Св. Паисий Хилендарски“ с ръководител Нели Василена и осмокласниците от ПГ“ Акад. Сергей П. Корольов“. Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев връчи и специална награда- едногодишна стипендия“ Свети Иван Рилски“ 2019 на световния и европейски шампион на България по кикбокс от СК“Патриот“ Дупница –Доброслав Радев, който тази година е абитуриент. Силно развълнувани бяха неговият треньор Кирил Чакъров и помощник –треньорът Красимир Сулев, които се снимаха за спомен с Доброслав Радев и кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

Николая Иванова