Срив в сървъра на Министерството на образованието и науката изправи на нокти хиляди учители и директори на училища в страната. Цялостната система на МОН блокира вчера сутринта около 7 часа – час преди началото на втората матура. Техническият проблем доведе до напрежение в училищата, където се провеждаше ДЗИ. Притеснени директори звънели в регионалните управления на образованието, но всички са били с вързани ръце, тъй като проблемът е бил централен – в МОН.
Сривът е продължил около 40 минути. Едно от предположенията е, че супертехниката на МОН е станала обект на хакерска атака, а другото – че просто сървърът не е издържал на натоварването.
Припомняме, че това далече не е първият подобен случай. Сайтът на просветното министерство се срина и преди два дни, когато трябваше да бъдат качени отговорите на матурата по български език и литература. Сървърът блокира редовно и на т.нар. матура по компютри, или национално външно оценяване на дигиталните компетентности в 10 клас. Такъв гаф имаше през месец юни миналата година, когато заради срив в системата десетки ученици трябваше наново да се явяват на НВО-то.
На вчерашната, втора задължителна матура по общообразователен предмет по избор се явиха 1861 зрелостници в Пиринско от допуснати 1911, или 50 не се явиха. Най-предпочитаната втора матура бе тази по география и икономика. За нея бяха подадени 611 заявления, следвана от английския език с 456 кандидати и биология с 422-ма желаещи. Най-малко, 2-ма зрелостници, се явиха на матурата по руски, трима – по испански език.
Че са избрали географията, защото им се струва най-лесна, а по български са се представили “горе-долу”, признаха дванадесетокласници от Благоевградската професионална гимназия, докато чакаха да ги пуснат в сградата на училището. Техният съученик Веско пък сподели, че е решил да се яви на матурата по география, тъй като този предмет му се отдава. Младежът заяви, че иска да учи журналистика, и анализира, че матурата по български език и литература е била доста под очакванията му и не го е затруднила.
Зрелостниците бяха допуснати в сградата на БПГ, след като квесторът на вратата, учителят по физическо възпитание в Гимназията по строителство Васил Мурджов, провери служебните им бележки и личните им карти. Малко след като дванадесетокласниците влязоха, пристигна техен съученик. Той призна, че си е загубил служебната бележка, и попита дали може да влезе така. На въпроса защо не е дошъл предния ден за нова бележка, зрелостникът разясни, че едва днес сутринта е разбрал за липсата. В крайна сметка той изкара късмет, тъй като бе разпределен за втората матура в училището, в което учи, и веднага му издадоха нов документ.
“Смятам, че матурата по английски бе елементарна, по български също не се затрудних ни най-малко, защото на поне 20 от въпросите човек би трябвало да може да отговори само от обща култура”, каза абитуриентът от НХГ Теодор Камунски на излизане от ДЗИ-то по английски език. Негови съученици също споделиха, че матурата по АЕ не е била трудна и са доволни от представянето си.
А иначе и тези матури не минаха без опит за преписване. Заради намерено непозволено техническо средство отново бе анулирана изпитна работа на зрелостник, този път в Петрич.
Прави впечатление, че явилите се на вчерашните ДЗИ са доста по-малко от реалния брой на випускниците. Това е така, защото 822-ма абитуриенти от професионални гимназии са избрали за второ ДЗИ изпити за придобиване на степен на професионална квалификация, които са в началото на следващия месец.
В периода 28 май-31 май ще се проведе третата матура по желание на ученика, за която заявления са подали 24-ма зрелостници.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА