Месо по френски... Тези думички означават толкова много! Кулинарните естети могат да бръчкат носовете си колкото искат, но фактите са си факти - месото, приготвено по френска рецепта, е предпочитано от много домакини. 

Базовата рецепта е много проста. Нуждаете се от половин килограм месо, няколко средни глави лук, малко майонеза и парче твърдо сирене с размер на човешка длан. Месото се реже на тънко, през влакната, увива се с кухненско фолио и се оставя да престои. След това отделните парчета се натриват добре със сол и черен пипер и се поставят върху намазана хартия за печене. Намазват се обилно с майонезата, поръсват се с нарязания на тънки пръстени лук и настърганото сирене и всичко отива във фурната. Готви се за около час и винаги се сервира горещо. 

Това е традиционната рецепта. Днес обаче от  ще ви предложим да си приготвите нещо по-засукано - свински ребърца по провансалски. Ястието е подходящо както за обяд и вечеря, така и за скъпи гости.

За да си приготвите това блюдо, не е нужно да сте мастър шеф, а целият процес отнема малко повече от 2 часа! 

Ето и списъка с необходимите продукти за приготвянето на тези вкусни и сочни ребърца по автентична френска рецепта, с които всички ще си оближат пръстите. Продуктите са за 4 порции:

сол и прясно смлян черен пипер на вкус
3-4 клонки естрагон
продълговати домати - 500 гр.
зехтин - 100 мл.
свински ребра - 800 гр.
чесън - 6 скилидки
2 клонки розмарин 

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна и го нарежете на едро. Измийте розмарина, подсушете и отстранете листата от клонките, Поставете чесъна, листата от розмарина, половин чаена лъжичка сол и 1 чаена лъжичка смлян пипер в блендера. Пасирайте до получаването на еднородна смес. Добавете зехтин и пасирайте отново. 

Измийте ребрата, поставете ги в подходящ съд и ги залейте с приготвената вече марината. Намажете ги много добре, покрийте ги и ги сложете да престоят в хладилника за една нощ.

Време е за същинската част от приготвянето на ястието! Измийте доматите и ги разрежете наполовина.  Измийте естрагона и го изсушете.

Извадете месото от маринатата. Загрейте олио в голям тиган и запържете ребрата за около 5 минути на висока температура. Прехвърлете в друг съд, покрийте с лист фолио и оставете за 10 минути.  

В тигана, в който сте пържили ребрата, добавете 2 супени лъжици от маринатата, с която е било залято месото, и запържете доматите за около 5 минути. Не забравяйте да разбърквате от време на време. След това прибавете сол и черен пипер. Добавете и клончетата естрагон, разбъркайте и гответе още 2 минути.  

Върнете месото обратно в тигана, разбъркайте и оставете на огъня още 2 минутки. След това сложете в подходящи чинии и сервирайте на масата. Добър апетит. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!