Хиляди привърженици на иракски шиитски духовник популист участваха вчера в седящи протести в Ирак, за да заявят, че страната им не бива да се превръща в бойно поле между САЩ и Иран, предаде Асошиейтед прес.

В Багдад около 3000 души се събраха на площад "Тахрир" и скандираха: "Не на войната" и "Да на мира". Демонстрантите подкрепят духовника Муктада Садр, който неотдавна каза, че всяка политическа партия, която въвлече Ирак в американско-иранска война, "ще е враг на иракския народ".

Акциите бяха организирани няколко дни след като ракета падна в Зелената зона на Багдад, на около километър от американското посолство. Не бе съобщено за пострадали и никой не пое отговорност за нападението.

Миналата седмица САЩ наредиха на част от дипломатическия си персонал в Ирак да напусне страна заради заплахи за сигурността и на фона на изявления за неуточнена заплаха от Иран.

Преди време Садр ръководеше мощни шиитски милиции, които се биеха срещу американските сили в Ирак. Той е и открит критик на иранското влияние в Ирак, отбелязва Ройтерс. Миналата година неговият политически блок излезе на първо място в парламентарните избори.

(БТА)