Общо 45 ленти влизат в извънконкурсната програма на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2019. Всички те заслужават вниманието на почитателите на седмото изкуство, но ще си позволя да акцентирам върху някои заглавия, каза създателят на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Филм на носителя на „Златна палма“ и „Златен глобус“ - Биле Аугуст, е едно от най-любопитните заглавия в този списък. Датският „Щастливецът Пер“ (2018) е впечатляващ филм за млад мъж, който бяга от патриархалната среда на семейството си в Копенхаген, за да стане инженер.
Златната липа

Дъщерята на Биле Аугуст пък – Алба Аугуст, участва в друг много любопитен филм от Швеция - „Да се превърнеш в Астрид“  на режисьора Перниле Фишер Кристенсен. Това е историята за младата Астрид Линдгрен, която въпреки очакванията на своето време и религиозно възпитание, решава да пренебрегне обществените норми и да следва сърцето си.
Златната липа

Великата френска актриса Фани Ардан блести в лентата на Надир Мокнеш „Лола Патер“ (2017). Сръбското кино пък ще ни плени с филма на Боян Вулетич „Реквием за госпожа „Й“ (2017.) Главната героиня планира самоубийство, след като съпругът ѝ е загинал преди година и тя не може да се справи с проблемите на семейството си. 
Златната липа

Испанската лента „Книжарницата“ (2017) на Изабел Койшет разказва историята на млада жена през 50-те години в Англия, която решава да отвори книжарница в малък град, поднасяйки изненадващо културно пробуждане, като излага няколко скандални за времето романа, между които „Лолита“ на Набоков.
Златната липа

Руската комедия „Вангоговци“ (2018) на режисьора Сергей Ливнев е била в спор с „Глинената яма“ кой от двата филма да влезе в конкурсната програма на фестивала, но в крайна сметка е надделял филма на Вера Глаголева. „Вангоговци“ разказва историята на известен диригент и сина му, който винаги е бил в сянката на талантливия си баща.
Златната липа

„Най-добрият“ (2017) е полски игрален филм на режисьора Лукаш Палковски за изпълнената с необикновена сила история на Йежи Гурски, завършил „Маратона на смъртта“ и поставил световен рекорд, спечелвайки титлата „Железен човек“ .
Златната липа

Датският документален филм „Непознатият“ (2017) на режисьора Никол Нилсен Хорани е създаден по действителен случай върху историята на най-известния измамник в Дания. Любопитно е, че в него играе бившата му приятелка, която също е била измамена от него.

Стартът на фестивала е на 1 юни в 17,30 часа, когато по червения килим ще преминат куп известни актьори и кинотворци от България и Европа, а в залата на Старозагорската опера ще последва церемонията по откриването на „Златната липа“ 2019 и прожекцията на първия филм.