София. Тази неделя Православната църква отбелязва Неделята на Самарянката. Българската православна църква прославя родния ни светец св. Георги Софийски Най-нови, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По този повод на 25 май от 18.00 часа, с благословението на Негово Светейшество Неофит - Митрополит Софийски и Патриарх Български, в столичния храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница) ще се отслужи празнична вечерня в навечерието на празника на българския светец.
След отслужване на вечернята от 18.30 часа ще се извърши литийно шествие до храм-ротонда „Св.вмчк.Георги” (на бул. „Дондуков” № 2 – двора на Президентството на Република България).
Маршрутът, по който ще се движи литията е следният: от храм „Св. Георги Софийски Най-нови” (в двора на Александровска болница), по бул.”Пенчо Славейков”, бул.”Витоша” до площад ”Света Неделя”, по улица „Съборна” до храм–ротонда „Св. вмчк. Георги” (бул. „Дондуков” № 2 – двора на Президентството на Република България).
До 1945 г. в София съществува традиция за провеждане на това шествие от мястото, където се предполага, че мъченически е пострадал светецът през 1534 г. (при ъгъла на сегашните ул. „Св. Георги Софийски” и бул. „Пенчо Славейков”) до двора на храм-ротонда „Св. вмчк Георги“, където е гробът му. Възобновяването на традицията се осъществи през 2015 г, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.
В продължение на повече от четиристотин години хората, живели по тези земи, са участвали в това възпоменание. Дори и в годините на османското владичество, когато ротондата „Св. вмчк Георги“ е превърната в джамия, предците ни са имали специално разрешение на този ден да изразят почитта си към св. мъченик Георги Софийски, Най-нови.
След Освобождението на България от 1878 г. до 1945 г. в шествието участват столични духовници, лекари, студенти по богословие и медицина, ученици от Софийската духовна семинария и миряни от София и страната.
На 26 май (неделя), когато честваме св. мчк Георги Софийски Най-нови. с благословението на Светейшия ни Софийски митрополит, Патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит ще отслужи Архиерейска света Литургия в храм „Св. Георги“ – Ротонда, в чест на софийския светец. Начало на литургията - 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ