Няма да са като на баба, нито като направените със собствените ви ръце. Но където и да отидете далече от дома, палачинки няма да ви липсват. Може да ги поръчате във всяко кътче на света. Друг е въпросът, че ще ви ги приготвят по различен начин и ще ги назоват с различно име.

Американски палачинки

Не случайно ги наричат така. Популярни са най-вече в Канада и САЩ. По-малки са, по-бухнали в сравнение с обичайните в нашите географски ширини и обикновено ги поднасят с кленов сироп. Приготвят ги с buttermilk – мътеница, или млечен продукт, който е нещо подобно.

Пайклeтс (pikelets) по австралийски

И новозеландски. Там не държат на мътеницата, смело я заместват с прясно мляко в рецептата. Подобно на американските им братовчеди палачинките са оформени като кръгли дискове, но ги сервират щедро с масло. Не им липсва захаросана сладост, но е умерена и я добавят в самото тесто.

Блини с мая

Подобно чудо в добрия смисъл на думата може да ви поднесат в Русия. Не се учудвайте, ако ви завият в тях хайвер или сметана, но не пречи да си ги поръчате с пудра захар или пълнеж според предпочитанията ви. Правенето на блини с мая не е лесна работа, но пък си струва чакането и усилията.

Кайзершмарн(ен) в родината на Моцарт

Накъсаните палачинки на кайзера. По-точно на Франц Йосиф I, на когото този десерт е бил изключително любим. Съставките не се различават много от тези на класическите палачинки. Различното при тях е технологията - накъсват се с помощта на две вилици или лъжици, докато още се запичат и стягат в тигана. Има и добавки – стафиди, ядки, сушени плодове, сладко.

В страната на висшата мода – креп

Това не е просто палачинка, а занаят с много тънкости. Или поне така се стараят да изглежда французите. Фина, почти прозрачна, еластична кора, обърната няколко пъти във въздуха, обвила в руло цялата сладост на света- плодове, сметана или шоколад.

С лимон и захар в Англия

Чаят там е на специална почит, но за десерт с него може да похапнете и палачинки. При това не какви да е, а тънки като френските, но гарнирани по-необичайно – с лимонов сок и кристална захар. Не се притеснявайте, захарта няма да остане хрупкава за дълго, киселият лимон ще я направи приятна за небцето.