Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че е одобрил изпращането на около 1500 американски войници в Близкия изток, най-вече като защитна мярка на фона на засиленото напрежение с Иран, предава Reuters. Лидерът на Белия дом обаче омаловажи възможността за военен конфликт в региона, като изрази увереност, че Иран не иска конфронтация със САЩ.
„Искаме да имаме закрила в Близкия изток. Ще изпратим сравнително малък брой войници, най-вече за защита", заяви Тръмп при излизането си от Белия дом на път за Япония.
Пентагонът заяви, че само около 900 от 1500-те войници ще бъдат разположени в близко време, а останалите 600 вече са в региона. Предстои изпращането на персонал, обслужващ ракетната батарея с "Пейтриът", екипажи на самолети за наблюдение и инженери.
По-рано този месец американските военни разположиха ударна бойна група в Близкия изток, която включва бомбардировачи и ракети "Пейтриът", в отговор на това, което Вашингтон опса като тревожни индикации за възможна подготовка за нападение от страна на Иран.


Превод и редакция: Тереза Герова