Бургас показа, че е град с жив дух и непоклатима вяра - 17 личности четоха Библията по случай 24 май

Над 150 души, въпреки лошото време останаха, докато не прозвуча и последният ред от Свещената книга.


Кметът на града Димитър Николов чете евангелието на Йоан и именно от неговите  уста прозвуча „В началото бе словото. И словото беше у Бога. И Бог бе словото...”

В навечерието на светлата дата 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Бургас показа, че е град с жив дух и непоклатима вяра. Дъждът не спря бургазлии да се включат в инициативите по случай 24 май. На откритата сцена на Охлюва 17 популярни личности четоха Библията пред над 150 души, които въпреки лошото време останаха, докато не прозвуча и последният ред от Свещената книга.

Кметът на града Димитър Николов чете евангелието на Йоан и именно от неговите  уста прозвуча „В началото бе словото. И словото беше у Бога. И Бог бе словото...”

Губернаторът на Бургас Вълчо Чолаков чете притчи за поучение на  простия, за знание и разсъждение на младия,  с тях мъдрият човек става по-мъдър и други полезни кратки беседи.

Чухме реторика от  Атанас Атанасов - експерт в Министерството на младежта и спорта,  Милена Добрева - музикален педагог, създател  и ръководител на вокален ансамбъл "Фортисимо",  Тодор Стамболиев - омбудсман на гр.Бургас,  Катя Касабова – издател и главен редактор на информационния портал „Флагман”,  д-р Светослав Тодоров - лекар-специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас,  Димка Тортоланова – адвокат,  Елена Петкова - д-р по педагогика, преподавател в Университет "Проф.д-р Асен Златаров",  Милен Николов – д-р по история, археолог, Директор на Исторически музей в Бургас,  Юлия Ненова - преподавател по пиано, дългогодишен директор на НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров",  Илчо Евтимов - пастор на Евангелска Петдесятна църква – Бургас,  отец Роман от Източнокатолическа енория "Успение Богородично" – Бургас,  Юрий Ангелов – актьор,  Стефан Димитров - пастор на Българска Божия църква "Градове за Исус" и Главен старейшина на деноминацията,  Костадин Гаров -студент по компютърни науки,  член на националния  отбор по математика и физика, многократен медалист от международни олимпиади,  Румен Стаматов - професор по психология, университетски преподавател, Николай Симеонов - архитект.

Публичното четене на библейски текстове е в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий, които създават азбуката, за да преведат Свещените писания на разбираем за народа език. За това дело Теофилакт Охридски пише следното:  „Славянският народ, т.е. българският, не разбираше Светото Писание на гръцки език, и двамата свети мъже гледаха на това с голяма злочестина. Безутешна скръб ги обзе за това, че светлината на Писанието не сияе в Българската страна. Тогава  се обърнаха с молитва към Христа, от Когото пръв дар са езиците, да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език и да преведат божественото Писание на тоя език.“ (Из "Житието на Св. Кл.Охридски").




В категории: Бургас