Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен, заместник областният управител Евгени Драганов и главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров бяха гости на част от празничните събития за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Разград. В знак на почит г-н Хюсмен и г-н Драганов поднесоха венец пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане” в областния град.

Тържеството започна с концерт на формации към НЧ”Развитие 1869”, което тази година навършва 150 години, а след тържествените слова на кмета на Разград д-р Валентин Василев и председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова пред препълнения площад заслужено признание получиха 26 млади хора. Генади Янков от Филиал-Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев” бе удостоен с наградата „Студент на годината”, а 25 абитуриенти получиха призовете „Отличник на випуска”, трима от тях са от ПГХТБ”Мария Кюри”, 14 – от ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград и 8 от ППМГ”Акад. Н.Обрешков”.

След награждаването на най-добрите ученици и студенти цветя и венци затрупаха паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий. Освен Областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Евгени Драганов венци поднесоха: кметът на Разград д-р Валентин Василев, архиерейският наместник отец Георги, депутатът Десислава Атанасова, депутатът Денчо Бояджиев, от името на евродепутата Асим Адемов, политически сили от община Разград, от ученици и учители от разградски училища, културни институции, граждани.

След това започва празнично шествие към площад „Момина чешма”, където се проведе концерт на възпитаници на ЦПЛР Център за работа с деца-Разград, Музикална школа „Илия Бърнев” и „Лудогорска младост” към Капански ансамбъл. Във фоайето на читалище „Развитие” бе открита изложба на Представителството на СБХ в Разград под надслов „За буквите”. Пак там бе и церемонията по връчване на наградите: „Деятел на културата 2019”, „Директор на годината 2019” и „Учител на годината 2019”.