Кошмарът за градските власти в американския град Балтимор продължава с пълна сила, две седмици след рансъмуер атаката, при която ключови точки от инфраструктурата на мрежата на общината бяха хванати в плен.

В началото на този месец, неизвестна засега страна атакува общинската мрежа със слабо позната рансъмуер заплаха, изявестна като Robynhood. Отговорните лица вземат спешни мерки и действат своевременно, извеждат системите офлайн и информират ФБР. Но независимо от бързата им реакция, системите за разплащане на сметките за изразходвана вода, гласовата поща, системата за плащане на пътни глоби и имотния регистър са парализирани. BGR съобщава тези дни, че броят на засегнатите системи е близо 10 000, макар че съдейки по искания откуп става дума за доста по-малък брой – хакерите първоначално искат по три биткойна за отключването на една система или 13 биткойна за всички пленени компютри. Засега властите отказват да платят откуп. Това е втората рансъмуер атака към града, след като преди малко повече от година, сходен инцидент наруши сериозно работата на номера за спешни случаи 911 в продължение на часове.

Отговорникът по въпросите на информационните системи към общината на Балтимор споделя, че техните ръце „са вързани“ и макар и да се разглеждат няколко сценарии за това как да накарат някои от засегнатите общински дейности бавно да започнат отново да функционират нормално, все още не е сигурно какво ще се случи.

Самият кмет на Балтимор Йънг не знае кога може да се очаква нормализиране на ситуацията. „Подобно на всяко голямо предприятие, ние имаме хиляди системи и приложения“, споделя той в имейл за FoxNews. „Нашият фокус е да върнем онлайн критичните услуги и то да го направим по начин, по който ще сме сигурни, че сигурността остава топ приоритет през целия този процес“.

Експертът по информационна сигурност към Sungard Availability Services заявява пред Асошиейтед прес, че продължителността, в която сървърите на Балтимор са офлайн е необичайна. „Градската управа на Балтимор е трябвало да има подготвена стратегия за случаи като този и да може да възстанови вътрешните системи за далеч по-кратко време. Това време би било диктувано от ръководствата за оценка на риска и колко време биха могли да си позволят неактивност. Трябваше да са подготвени, особено с оглед на предишната атака, за да се възстановят от рансъмуер заразата“.

И в обобщение, Vox Media предава, че само тази година, повече от 20 американски общини са паднали в плен на рансъмуер атаки. Симптоматичен за ситуацията беше инцидента, свързан с голям град като Атланта от миналата година, когато неизвестна страна нанесе огромни щети на градските системи. Градските власти избраха да не плащат искания по това време откуп от $50 000 и избраха да извървят трудния път, който в крайна сметка им струваше $17 000 000.