Siemens AG обяви партньорска сделка с Alphabet, компанията-майка на Google, с която последните ще помагат на немския технологичен гигант в обезпечаване на сигурността на енергийната инфраструктура, която обслужват. Това ще стане възможно чрез защитното звено на Google, Chronicle и платформата за мрежова сигурност на компанията с името Backstory. Става дума за облачна услуга, която се свързва с мрежата на клиента и осъществява мониторинг и анализ на трафика и събитията. Siemens ще комбинира Backstory със своите собствени инструменти за защита.

С разрастване на устройствата от спектъра на индустриалния IoT и свързването им с Интернет, нуждата от решения за обезпечаване на тяхната сигурност нараства неимоверно, като компаниите за защита трябва да се справят с обработката на петабайти от данни, обменящи се в техните мрежи. Една от най-критичните инфраструктури, чиято уязвимост е свързана с националната сигурност на страните е енергийната – сфера, в която и оперира Siemens. Изборът на компанията да заложи на Chronicle Security не е изненадващ. Макар и от скоро на сцената на киберзащитата, компанията се възползва от вече изградената облачна инфраструктура на Google и експертизата на компанията в сферата на информационната сигурност, натрупана в годините на своето съществуване и обезопасяването на своите собствени системи и мрежи.

„Иновативното партньорство между Siemens и Chronicle демонстрира нова граница в прилагането на мощта на анализа в сферата на сигурността към критичната инфраструктура, която все повече и повече зависи от дигиталните технологии“, споделя в анонса за сключеното споразумение Лио Симонович, вицепрезидент и отговорник по кибер и дигитална сигурност към Siemens Gas and Power.