Благоевградската адвокатка Албина Анева не успя да се „разведе” с партията на Татяна Дончева и е принудена да участва в евровота в неделя като заместник-председател и член на Националния изпълнителен съвет на ПП „Движение 21”, въпреки че от 2 г. тя няма нищо общо с тази партия. 

Както „Струма” писа, преди 2 месеца Анева случайно разбрала, че името й фигурира в документите, подадени от лидерката на партията Татяна Дончева в ЦИК за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Тъй като официално членството на Анева в „Движение 21” е прекратено още на 13 март 2017 г. и за  освобождаването й има удостоверение с подписа на Дончева, благоевградската адвокатка веднага подала молба в Софийски градски съд да бъде служебно заличена като заместник-председател и член на НИС на ПП „Движение 21”. Оттам обаче й отговорили, че това може да стане само в открито съдебно заседание.

Същото е проведено на 16 май, а по делото рамо на Анева дала и прокуратурата, която също пледирала съдът да я „разведе” с „Движение 21”. Съдебният състав обаче обявил, че Анева трябва да очаква решение „в едномесечен срок”.

На практика това означава, че тя ще бъде освободена от управата на партията чак след евровота тази неделя и против волята й името й ще остане тясно свързано с изборите за европейски парламент през 2019 г. Много по-големи главоболия обаче може да й създаде фактът, че като все още зам. председател на партията, макар и на книга, тя носи финансова отговорност за паричните потоци, влизащи в партийната хазна от членски внос, дарения и т.н., освен това й се налага да внесе спешно в Сметната палата собствената си имотна декларация, тъй като това е задължение на всички членове на ръководствата на регистрираните в България политически партии, и много вероятно е и да бъде глобена, защото срокът за това задължение изтече преди месец.

От очакваното чак през юни съдебно решение за излизане на Анева от „Движение 21” единственият печеливш е Татяна Дончева, защото ако СГС се беше произнесъл с решение до 25 май, събота, ЦИК щеше да бъде принудена да заличи регистрацията на „Движение 21” за участие в европейските избори тази година. Причината е липсата на време за реакция от страната на Татяна Дончева –  процедурата включва конгрес, на който да се избере нов заместник-председател, после издаване на удостоверение за актуално правно състояние на партията от СГС и оттам – вкарването на документите в ЦИК за регистрация на „Движение 21” за участие в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Според Изборния закон обаче на тези избори могат да участват само партии, подали заявленията си за регистрация до 10 април 2019 г.

Със старото ръководство на партията си Дончева, която също е юрист, е напълно законен играч за депутатските кресла в Брюксел и макар и да не успее да вкара евродепутат, поне ще получи държавната субсидия от 40 000 лв. за участието си в изборите. ВАНЯ СИМЕОНОВА