Дали любовта ви ще устои на всички перипетии, които ще й се изпречат по пътя?

Всички мислим за здравето си, когато остаряваме. Посещаваме по-често лекар, стараем се да се храним по-здравословно, често търсим информация за този или онзи симптом и се страхуваме да не чуем някоя тежка диагноза.

Но когато мислим за здравето си, правим грешката да го отнасяме само до нашите тела. Често забравяме да мислим за здравето на романтичните си отношения.

Точно както физическото здраве удължава живота, така доброто състояние на любовта увеличава шанса ни за достигане до дълбока старост.

Така че, ако сте в нездравословна връзка, не е ли време да отрежете клона, на който седите?

Но какво точно е здравословна връзка? Как да разберем дали връзката ни може да оцелее дълго време? Или дали е толкова зле, че трябва да обмислим посока към изхода?

Предлагаме ви 8 знака, с които да сверите здравето на любовните си отношения.

1. Партньорът ти вярва в теб и ти вярваш в него

Той не ви оставя да се съмнявате в себе си. Той ви напомня кои сте. Има ясно виждане за вашия потенциал и активно го подхранва.

Не си говорите един за друг зад гърба и не се оплаквате на приятелките си от него по начин, който не бихте казали в лицето му. Не публикувате неговите недостатъци в социалните медии. Вярвате, че той е пълноценна личност, която решава собствените си проблеми и е здраво стъпила на земята, дори и да не сте там, за да го подкрепите.

2. Имате му доверие

Вярвате му, че ще остане верен на думата си. Случва се понякога да не успее докрай да изпълни обещанията си, не го измъчвате и наказвате заради това. Не прониквате в неговите профили в социалните медии и не проверявате телефонните му съобщения.

3. Приемате миналото му и той приема вашето

Независимо от това кой е бил преди да ви срещне, с колко жени е имал връзка и какво детство е имал - вие не го изнудвате с миналото му. Предпочитате той да израства във вашата компания, отколкото да го гълчите за неща, на които дори не сте били свидетел и които пряко не ви засягат.

4. Вие сте благодарни за добрите неща, които имате с него

Вие оценявате малките неща, които той прави за вас. Не искате постоянно от него да се надскача на всяка цена. Благодарни сте за това, което имате сега с партньора си, а ако бъдещето ви поднесе приятна изненада, винаги е добре дошла.

Вие сте щастливи в момента и не играете опасната игра на „ако” („Ако той започне да печели повече пари”, или „ако не пътуваше постоянно в командировки“, „ако по-често ходехме на екскурзии“ и прочие. Вие сте фокусирани върху пътуването, а не върху дестинацията. Брак, бебе, годишнина - доволни сте от това, че се случват без излишно напрежение.

5. Има открита и ясна комуникация между вас

Няма никакви „крайно ограничени“ теми, които принуждават нито един от вас да изпада в пасивно-агресивно поведение и ирационални изблици на гняв. Открити сте един към друг и изразявате свободно емоциите, които ви вълнуват. Не се борите за власт или контрол във връзката. В крайна сметка това не е „игра на тронове“.

Всъщност вие взаимно се отказвате от властта, защото знаете, че това пречи на любовта. Наясно сте, че ще има трудни времена - не очаквате връзка, пълна с бодри песни и безспирни танци, но ви е удобно да общувате помежду си по начин, който не кара другия да се чувства атакуван, критикуван или обвиняван.