Българска и македонска делегация заедно ще почетат делото на славянските просветители Св. Св Кирил и Методий в Рим, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“, цитирано от „Фокус“.
 
Според новосъздадената традиция и съгласно утвърдената програма в петък в Рим делегациите на Македония и България ще поставят цветя пред плочата на Македония в чест на Св. Кирил в базиликата "Санта Мария Маджоре", а след това ще вземат участие в литургията в църквата "Св. Павел Ала Регола".
 
Вечерта македонската делегация ще присъства на прием в българската резиденция в Рим, след което всички гости ще посетят културно-художествена програма, организирана от македонското Министерство на културата, с участието на музикални артисти Весна Гиновска Илкова и Дино Имери.
 
Държавната делегация на Македония в Рим се оглавява от председателя на парламента Талат Джафери.

Днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започва официално тридневно посещение в Рим по случай честванията за 24 май.
 
Водената от Караянчева делегация ще се срещне днес с председателя на Сената в италианския парламент Мария Казелати. Караянчева и Казелати ще обсъдят парламентарното сътрудничество между двете държави и теми от взаимен интерес.
 
Утре, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Караянчева и водената от нея делегация ще бъдат приети във Ватикана от папа Франциск. Молебен за здраве и успехи на българския народ ще бъде отслужен в предоставения на българската църковна общност в Рим храм "Свети Павел Ала Регула".
 
Официалната българска делегация ще се поклони пред гроба на Свети Константин-Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" и ще поднесе венци и цветя на паметника на Иван Вазов.
 
На 24 май ще се проведе и традиционният официален прием в българското посолство в Рим по случай празника на духовността.