Скопие. Както се оплакват туристите, в Скопие входът в някои от религиозните сгради се таксува, предава македонското електронно издание “Магазин“. Из социалните мрежи тези дни се разпространи снимка, на която много ясно се вижда, че входът за църквата “Св. Андрей” на Матка се таксува входна такса от 60 денара.
Вярващите са изнервени от този акт и казват, че е неразбираемо как могат да бъдат начислявани такси за църкви, където хората идват доброволно. Съобщава се, че по този начин вместо да са привлечени да посещават религиозни сгради, ги кара да се отдалечават от църквите.
Медията предава, че това не е пример само в тази църква, защото в повечето в Охрид има входна такса, особено за чужденци, за които картата е два пъти по-висока.
„Св. Андрей” е манастир на езерото Матка, на 17 км от Скопие, в дефилето на река Треска. Той е скрит между стръмни и високи скали и е един от малкото манастири, в които са запазени повечето от надписите от времето на издигането и стенописите на църквата, важни за нейната история. Той е посветен на апостола Андрей.