Казанлък. Улица на занаятите ще бъде открита от 10.00 часа на 23 май, като традиционна проява в програмата на Празника на розата в Казанлък, каза за Радио „Фокус” Сребра Касева, началник на кабинета на кмета. Тя поясни, че във фестивалната програма на 116-те Празници на розата предстоят редица събития, които тази година са поставени за първи път. Фестивал на балканската култура и кулинария „Казанлък – мези” ще бъде открит на 30 май и ще продължи до 2 юни. В рамките на фестивала ще се проведат спортни състезания, турнири по табла и белот, детска анимация, концерти с участието на български и изпълнители от балканските държави.
Друго събитие, което за първи път присъства в програмата на Празника на розата, е изложението на парфюми и продукти от етерични масла. Събитието е съвместно с Университета за хранителни технологии в Пловдив, с Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика и Института по розата в Казанлък. Изложението ще бъде открито на 31 май. Успоредно с това в залите на Музея на розата ще се проведе и научната конференция „Българската парфюмерийна индустрия – тенденции и аромати”.
За първа година в Музея на розата ще се проведе и уъркшоп „Направи си аромат”, на 1 и 2 юни. Всеки един турист и гост на Казанлък ще може да си направи свой собствен аромат.
Част от програмата на изложението е и модно ревю-пърформанс под надслов „Нюансите на розата в цвят и аромат 2019” на българския дизайнер Мариела Гемишева.
Славяна ГАЙДАРОВА