Скопие. Имената на трима албанци, които се намираха на ръководни позиции в системата за сигурност, бяха в играта за поста директор на Службата за разузнаване. Ставаше въпрос за Ариф Асани, настоящ заместник-директор на УБК (Службата за сигурност и контраразузнаване) и фаворит на „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), фаворитът в сянка на вътрешния министър Оливер Спасовски и негов личен съветник Рефик Черими и настоящият заместник-директор на службата Ерол Муслиу, който е човек на Мохамед Зекири, пише опозиционното скопско електронно издание „Курир“.
И след „мъчните“ преговори кой да стане директор на Службата за разузнаване, в сряда името му бе съобщено. Пендаровски назанчи Ерол Муслиу, който е познат като човек на премиера Зоран Заев. Докато се избираше кой да стане директор, Муслиу беше фаворит на заместник-председателя на СДСМ Мохамед Зекири, който пък се смята за човека с най-голям принос от управляващата партия за подкрепата от албанския електорат на последните избори, обяснява медията.
„Курир“ посочва, че досегашният заместник-директор на Службата за разузнаване е получил предишната си позиция чрез подкрепа от чуждестранни разузнавателни служби и точно това е причината за съмненията в искреността на неговата работа.
Опозиционното издание припомня информации от миналото, че хора, назначени в Службата за разузнаване по препоръка на Муслиу, заедно с Мохамед Зекири, са посетили гробовете на загиналите терористи от Косово в Диво Населие, където са провели среща дори с местните власти. „Курир“ отбелязва още, че те са имали срещи и с представители на службите за сигурност на Косово. За какво точно са си говорили остава енигма.

Превод и редакция: Иван Христов