Москва. Възможните обръщения на украинските власти към САЩ с молба за разширяване на санкциите срещу Русия е голяма грешка, написа в сряда на своята страница във „Фейсбук“ официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
Както напомни дипломатът, по-рано медиите съобщиха, че новият началник на администрацията на президента на Украйна Андрей Богдан е разказал за обръщението на Владимир Зеленски към САЩ с призив за въвеждане на допълнителни ограничителни мерки спрямо Русия в отговор на това, че тя е игнорирала предложените от Киев инициативи и конкретно тези, относно освобождаването на задържаните след инцидента в Керченския пролив украински моряци.
„Ограничителните мерки не са влияли и не влияят на взимането на решения от Русия. Причините са разяснявани нееднократно от руското ръководство – обърна внимание Захарова. – Обръщението към САЩ (ако е имало такова) с молба за въвеждане на „допълнителни ограничителни мерки“ за разрешаване на ситуацията със задържаните украински моряци е грешка. Голяма грешка“.
Както отбеляза официалният представител на руското МВнР, в хода на разговора си с журналистите, Богдан е заявил, че Киев ще се придържа политиката на „моркова и тоягата“ по отношение на Русия. „Интересно, а предните „дресировчици“ не са ли ви разказвали, как завършиха нещата при тях?“ – написа тя, като отбеляза, че „агресивните заявления, заплахите, шантажа и призивите към трети страни с цел натиск“ могат само да влошат ситуацията.
Захарова съобщи, че според нея Москва не е получавала от екипа на Зеленски предложенията, за които говори началникът на неговата администрация. „Ако има конкретни предложения от украинската страна, те ще бъдат разгледани. Досега не е имало. Но руската страна многократно обяснява последователността на действията по отношение на задържаните в Черно море украински моряци: разследването, съдът, решението на съда“, обясни дипломатът.
Тя призова новите украински власти да коментират отношението си към факта, че лодката Никопол, задържана в резултат на инцидента в Керченския проток, е имала документ със задачата за моряците да се придвижват тайно от Одеса до Бердянск, „като се фокусират върху осигуряването на подхода към Керч-Еникалския канал и преминавайки през него“. Освен това Киев трябва да говори за убийството на руснака Валерий Иванов в затвора на „родния на Андрей Богдан” Лвов, както и за позицията по случая на Кирил Вишински, главен редактор на „РИА Новости – Украйна“.

Превод и редакция: Иван Христов