Благоевград. До момента сме сформирали 558 секции, като очакваме техния брой да бъде малко над 560, тъй като още не са ни подали информация за образувани секции в болниците в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Сандански. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин председателят на Районна избирателна комисия (РИК) – Благоевград адв. Мартин Бусаров. Той отбеляза, че такива секции могат да се образуват до 2 дни преди изборния ден, а също така може да има секции в домове, където се предоставя специализирана грижа, така че може би с още 7 – 8 секции ще се увеличи броя.
„Както казах вече очакваме да бъдат малко над 560, може би 565. Имаме 5 подвижни секционни избирателни комисии в 5 общини – Благоевград, Симитли, Кресна, Разлог и Гоце Делчев. В тези 5 общини, избирателите, които са се заявили в законовоустановения срок ще очакват в техния дом да бъдат посетени от подвижната избирателна кутия, за да гласуват от домовете си, поради това че заради една или друга причина за възпрепятствани да стигнат до своята избирателна секция, тъй като са с увреждания, които не им позволяват да напуснат къщите си“, каза още адв. Бусаров. Той подчерта, че на 20 май е изтекъл крайният срок, в който при вече образувани подвижни секционни избирателни комисии, избирателите можеха да пуснат заявление, въпреки че не са го спазили в първоначални срок, да бъдат включени във вече изработените списъци.
„Очакваме в кратки срокове да имаме обобщени данни какъв е броят на тези хора, за да може да предвидим съответните книжа и материали. Надявам се, че няма да има по над 100 човека в подвижна секционна избирателна комисия. Предполагам, че броят ще бъде някъде между 50 и 70. Определено колегите ще имат доста работа, защото ще пътуват по адреси, но в крайна сметка всичко се прави в помощ на избирателите“, добави адв. Бусаров. Той допълни, че Изборния кодекс е гъвкав, а колегите са достатъчно опити, за да посетят домовете. „Има някакъв дискомфорт, когато хора влизат в жилището ти, но все пак всички сме положително настроени към нашите задължения и няма да създаваме проблеми в домовете на избирателите“, посочи адв. Бусаров.
Ливия НИНОВА