Добрев: Прокуратурата да каже има ли нарушения при партийните субсидии, както беше с апартамента на Горанов

БСП изнесоха данни за натиск към техни кадри от страна на МВР


Този въпрос може да бъде към нас, след като си имаме министър на финансите, обяви зам.-председателят на БСП

Прокуратурата и министърът на финансите трябва да кажат дали има нарушения при изплащането на партийните субсидии. Това обясни зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Оказа се, че партиите, които имат съответното право, получават държавни субсидии по 13,23 лв. на глас, вместо по 11 лв., както предполага законът. Това показа проучване на „Шоуто на Слави”. Днес прокуратурата се самосезира по казуса.

На пресконференция на БСП „Флагман” попита дали в соцпартията виждат нарушение или престъпление в надплатените субсидии.

„Въпросът е зададен не към човека, който дължи отговор. Този въпрос може да бъде към нас, след като си имаме министър на финансите”, заяви Кирил Добрев.

„В тази ситуация БСП, как да кажа, получава средства чрез решение на бюджета. Бюджетът е официалният документ, който внася правителството. Дали има нарушение или не, надявам се прокуратурата в най-скоро време да каже. Както каза, предполагам, и за проверката, която направиха за апартамента на Горанов. Очакваме отговор и ние, както и вие.”

Репортерка на Nova попита от своя страна дали е справедливо изплащането на партийните субсидии по този начин, както и дали БСП би подкрепила промяна в посока намаляване на субсидиите.

„Аз се радвам, че Вие ми задавате този въпрос, защото, предполагам следите дейността на БСП”, отговори Кирил Добрев. „И в предишното Народно събрание, и в това Народно събрание БСП има внесени законопроекти за намаляване на партийната субсидия. Ние не сме участник в процеса, за да кажа дали е справедливо или не.”

Добрев обаче попита справедливо ли е тийнейджър-бизнесмен да взима 7% от 1,2 млрд. лева тол-такси, както щяло да се случва.

Той сам си отговори, че това не било справедливо.

Не бил справедлив и начинът, по който управляващите искали да решат изборния резултат.

На пресконференцията БСП изнесоха данни за натиск от страна на МВР към техни партийни кадри в северозападния район – Видин, Монтана, Враца, Борован, Любимец.

Кирил Добрев добави: „Дали са справедливи средствата? Аз мога да кажа дали ние, дали аз справедливо ги разпределяме по структурите. А дали справедливо се разпределят на партиите, нека да кажат прокуратурата и управляващите.”

По-рано днес се разбра, че главният прокурор разпоредил проверка на "информация за нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г."

Той се самосезирал от „Шоуто на Слави”, стана ясно от прессъобщението на прокуратурата.

„Твърди се, че в резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв. Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и така за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност”, съобщават от държавното обвинение.

„Съобразно Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори”, информират още от прокуратурата.

След сезиране от информацията в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ главният прокурор Сотир Цацаров разпоредил на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност.

„Тя следва да установи, дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – чл. 27/ и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон. За нуждите на проверката, информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата. За целите на проверката ще бъде потърсено съдействието на Сметната палата, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии и съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата”, посочват още от държавното обвинение.

 


В категории: Политика