17 известни личности ще четат Библията на открито послучай 24 май

В началото бе словото. И словото беше у Бога...  С реторика на кмета на Бургас Димитър Николов ще започне публичното четене на Свещената книга 


От  сцената на „Охлюва” в Морската градина ще звучат поучителни части и възхвали от Свещената книга

В навечерието на светлата дата 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, на  23 май, четвъртък, от 18 часа, Бургас ще покаже нивото на своята духовност, осъзнатост и готовност да продължи напред и нагоре делото на светите братя Кирил и Методий.

 За втора поредна година евангелската и католическа общност  се вкючват в инициативата на Християнската църква „Благовестие”, с която да се популяризират чрез публично четене отбрани текстове от Библията. За целта на откритата сцена на Охлюва в Морската градина ще се изправят и ще четат от Свещената книга 17 популярни  и допринесли за развитието ни през последното десетилетие личности – всеки в своята област.  Сред тях ще бъдат кметът на града Димитър Николов. Той  ще чете пред  публиката Святото евангелие на апостол Йоан, в което се говори за произхода на светлината и живота. Темата,  по която ще се изяви кметът носи  основното послание на събитието и не просто информира, а ни изправя пред необходимостта да повярваме, че  „В началото бе словото. И словото беше у Бога...”

Инициативата за това, изпълнено с дълбок смисъл просветно деяние, е на пастор Живко Тончев от Християнската църква „Благовестие” в Бургас и към него за втора година с готовност се присъединяват други духовни гнезда от града.

За отбелязване е, че Църквата като цяло поставя на Запад братята Кирил и Методий на пиедестал. Причината е почитта към евангелието, намиращо се в Реймската катедрала, където се е извършвала столетия наред коронацията на френските крале.  Те са полагали клетва именно пред това евангелие - древна книга, в която 32 страници са изписани на кирилица и 62 страници са на глаголица. Приема се, че тези текстове са  чудодейни реликви с  вградена частица от Светия кръст, както и че самото евангелие е написано на свещен език, който всъщност е чист старобългарски език.

 Ако времето е дъждовно, четенето утре ще бъде приютено от Културен център Морско казино.

Ето дикторите, които ще чуете на открито утре вечер:  Димитър Николов  - кмет на Бургас, Вълчо Чолаков - областен управител на Бургаска област. Чолаков ще чете притчи. Иносказанията са за поучение на  простия, за знание и разсъждение на младия,  с тях мъдрият човек става по-мъдър и други полезни кратки беседи.

Ще чуем  реторика от  Атанас Атанасов - експерт в Министерството на младежта и спорта,  Милена Добрева - музикален педагог, създател  и ръководител на вокален ансамбъл "Фортисимо",  Тодор Стамболиев - омбудсман на гр.Бургас,  Катя Касабова – издател и главен редактор на информационния портал „Флагман”,  д-р Светослав Тодоров - екар-специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас,  Димка Тортоланова – адвокат,  Елена Петкова - д-р по педагогика, преподавател в Университет"Проф.д-р Асен Златаров",  Милен Николов – д-р по история, археолог, Директор на Исторически музей в Бургас,  Юлия Ненова - преподавател по пиано, дългогодишен директор на НУМСИ"Проф.Панчо Владигеров",  Илчо Евтимов - пастор на Евангелска Петдесятна църква – Бургас,  отец Роман от Източнокатолическа енория "Успение Богородично" – Бургас,  Юрий Ангелов –актьор,  Стефан Димитров - пастор на Българска Божия църква "Градове за Исус" и Главен старейшина на деноминацията,  Костадин Гаров -студент по компютърни науки,  член на националния  отбор по математика и физика, многократен медалист от международни олимпиади,  Румен Стаматов - професор по психология, университетски преподавател, Николай Симеонов - архитект.


В категории: Бургас