Директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров: Няма отровени в детска градина! Вирусна инфекция е!

Само 5 деца не се чувстват добре, едно от тях вчера е яло само хляб, каза д-р Георги Паздеров


Взели сме всички възможни мерки, в т. ч. и секрети от персонала, въпреки че сме категорични в своята констатация, каза той

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров отговори на въпроси на Флагман.бг – колко на брой са децата от ДГ „Раковина“, за които има съмнения, че са отровени след консумация на храна в столовата на общинското заведение.

 Както Флагман.бг вече съобщи, родителите смятат, че здравословните проблеми на 3-годишните малчугани са вследствие на консумираната вчера храна.

Цяла група от бургаска детска градина със съмнение за хранително отравяне

„Прегледали сме 8 групи от по 20-30 деца и няма нищо обезпокоително в състоянието им. Само при 5 от тях до този момент с установено, че са с повръщане. Сигурни сме, че това е остра вирусна инфекция, която може да те връхлети по въздушно-капков път и не е опасна. Само при едно от петте деца състоянието е малко по-усложнено, тъй като то е със силно повръщане. Няма никакво съмнение, че е отровено, тъй като вчера не е имало апетит и е хапнало само от хляба. Нещо повече – със същата симптоматика е учителка в една от групите. Тя е не само с повръщане, но и с разтройство. При нейния разпит е установено, че тя е изобщо не е консумирала храна в детската градина“, категоричен е д-р Паздеров, който настоява да се знае, че РЗИ-Бургас се отнася с изключителна сериозност при подобни сигнали. Въпреки личната му убеденост, че се касае за остра вирусна инфекция и че е категоричен по отношение на клиниката, д-р Паздеров е назначил да се вземат проби от секрети на целия персонал в ДГ „Раковина“, в т. ч. на лелки, възпитатели, снабдители и т.н. персонал. Резултатите от тези проби ще излязат утре.


В категории: Бургас