Уеб порталът 9to5Google цитира BBC и съобщи, че британският разработчик на чипове ARM е информирал своя персонал за прекратяването на бизнес отношенията с Huawei с цел спазване търговските ограничения на САЩ. На служителите е казано, че при необходимост трябва „учтиво да откажат“ и да спрат каквито и да било разговори и контакти. Мениджмънтът на компанията подчертава, че ще бъде търсена лична отговорност при нарушаването на това нареждане.

Huawei и ARM съвместно разработиха повечето процесори Kirin, включително и най-новия Kirin 980, използван в смартфоните Huawei P30 Pro, Mate 20 Pro и дори в анонсирания съвсем неотдавна Honor 20 Pro. Това ограничение сериозно ще затрудни работата на китайския технологичен гигант, на който няма да е леко без достъп до технологиите на ARM.

Въпреки че ARM е британска, редица технологии в тези чипове са американски и това означава, че търговските санкции на САЩ важат с пълна сила и за ARM.

Huawei може да използва чиповете на своята дъщерна компания HiSilicon, но въпреки че те се произвеждат в Китай, в тях активно се използват технологиите на ARM.

Според появилата се неофициална информация, Kirin 985, използван в смартфоните на Huawei, които трябва да излязат по-късно тази година, няма да бъдат засегнати от това внезапно прекратяване на бизнес отношенията. Но следващата версия на този чип ще трябва да бъде изцяло преработена, понеже няма да я има поддръжката на ARM и няма да могат да се използват технологиите, а навярно и процесорните инструкции на британската компания.