Румен Радев в писмо: Каквато е свободата на словото, такава е и демокрацията. Позорното 111-о място е присъда

"Озаптяването на свободното слово днес е въздигнато в сложна и ефикасна система", пише в поздравителния адрес на президента, прочетен днес в СУ


Родната журналистика живее в паралелни реалности, пише президентът до участници в тържествено събитие в Софийския университет

Позорното 111-о място на България в глобалната класация за свобода на словото е присъда, която ни отдалечава от демократичния свят и ни нарежда сред страни, които още не са се преборили за свободата си.

Това пише президентът Румен Радев до Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти– поздравителен адрес. Писмото е адресирано и до Академичния състав, студентите и гостите на тържественото събрание за честване на 175 години българска журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение в България.

Събитието в Софийския университет (СУ) бе под патронажа на държавния глава.

Първоначално от президентството обявиха, че Румен Радев ще присъства на форума. Впоследствие обаче участието му бе отменено. Вместо това Румен Радев изпратил поздравителен адрес, който бе прочетен от Снежана Тодорова.

„Словото бе началото на нашето Възраждане. Редом с даскалите, църковните деятели и поборниците за свобода, вестникарите проправиха пътя на нова България”, сочи президентът.

„Печатните издания бяха нашите институции, преди да възкръсне държавата ни. Съдбата на радетелите на словото у нас никога не е била лека. Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината. Първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото. Политиката винаги търси начин да запуши устата на свободомислещите, понякога с цената на живота им. Трагичните съдби на Йосиф Хербст, Райко Алексиев и десетки други бележат историята на българската журналистика”, се посочва още в поздравителния адрес.

„Озаптяването на свободното слово днес е въздигнато в сложна и ефикасна система. Уволнения и съблазни, икономическа принуда и зависимости, палитрата от способи за натиск е пребогата. Но по-огорчаваща от агресията на цензурата е моралната дилема на автоцензурата, пред която все повече български журналисти са изправени”, смята държавният глава.

По думите му, след 30 години демократични промени родната журналистика живее в паралелни реалности.

„От една страна реалността на тези, които удобно не виждат проблем с медийната среда в България. От друга, тази на драматичния срив на държавата в глобалната класация за свобода на словото. Позорното 111-о място е присъда, която ни отдалечава от демократичния свят и ни нарежда сред страни, които още не са се преборили за свободата си. А каквато е свободата на словото, такава е и демокрацията”, пише Румен Радев.

Според него свободата на словото не е отговорност единствено на издатели и журналисти.

„Тя е битка на всеки гражданин, защото гражданинът избира коя телевизия гледа, кой сайт или вестник чете.

В съвременния свят на дирижиран информационен шум, на фалшиви новини и отстъпления на класическите медии всеки от нас трябва да бъде непримирим към опитите за манипулация. Всеки от нас трябва да се научи да отсява лъжата, която настъпва все по-агресивно и организирано.

Вярвам, че в българските медии има личности, които знаят, че журналистиката е преди всичко мисия и след това – професия; които намират сили и характер да отстояват най-високите нейни достойнства - достоверност, критичност, храброст. Бъдете пазители на свободата и съвестта на нацията”, зове държавният глава.

На събитието в Софийския университет бе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

 


В категории: Политика