Google съобщи, че наскоро е открита грешка, заради която паролите на някои потребители на G Suite са съхранявани във вид на обикновен текст. Грешката съществува от 2005 година, а интернет гигантът заяви, че няма данни някои да се е възползвал от този бъг. Google е премахнал всички пароли от този тип и е съобщил на администраторите на G Suite за проблема, и че трябва да се зададат нови пароли.

G Suite са ориентирани към бизнеса онлайн услуги, предоставяни от Google. На потребителите се предлагат няколко уеб приложения с функционалност подобна на традиционните пакети, включително Gmail, Google Calendar, Google Talk, Google Docs и Google Sites. Неотдавна към общия пакет бе добавена социална мрежа Currents вместо Google+.

Първоначално, администраторът на компанията клиент е можел да използва G Suite за ръчно задаване паролите на потребителите. Това се налага например, когато е назначен нов служител. И ако паролата е била зададена ръчно, не се изчислява нейния хеш, а се записва в обикновен текст. Но след известно време Google е премахнал тази възможност за задаване на паролите.

Въпреки че тези пароли са във вид на обикновен текст, те никога не са излизали в уеб пространството, а са били записани в сървърите на Google, достъпът до които съвсем не е лесен. Не се уточнява колко точно пароли се налага да бъдат обновени.

Към днешен ден проблемът е напълно отстранен, а Google поднесе извиненията си на своите клиенти.