Правителството одобри изменение на Секторната стратегия за развитие на електронното управление в Агенция „Митници“ - „е- Митници“ 2016-2020 г., както и на Пътната карта за изпълнението й. С промените хоризонтът на Стратегията и на пътната карта се удължава до 2025 г., като документите вече са одобрени от Държавна Агенция „Електронно управление“.

Промяната в Секторната стратегия и в Пътната карта се налага във връзка с промени в Многогодишния стратегически план на Европейската комисия, чрез който се управлява и планира изпълнението на Инициативата „Електронни митници“ и който представлява пътната карта за развитие на всички митнически администрации на държавите-членки. В актуализираната стратегия се предвижда продължаване на развитието и въвеждането на Институционалната архитектура на Агенция „Митници“ като инструмент за изпълнение на националните и европейски изисквания към изграждането на електронни митници.

Решението на Министерския съвет ще подобри условията за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в България, ще се създадат необходимите предпоставки за продължаване работата на Агенция „Митници“ в областта на автоматизиране на процесите, свързани с прилагането на митническото законодателство и заложените за изпълнение мерки за това в Секторна стратегия „е-Митници“. Изпълнението на мерките, заложени в Стратегията на Агенция „Митници“, ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти от България като държава-членка на Европейския съюз за улесняване на законната търговия.