За България тези избори също са решаващи. От избора на 26 май ще зависи в страната в скоро време да има ново управление, ново парламентарно мнозинство с нови приоритети.

Половината от работната ръка и трудов потенциал са изгубени, няма как по този начин да разчитаме на догонващо развитие по отношение на останалите страни в съюза. Икономиката на България трябва да получи тласък и да има възможност за чувствителен ръст на заплати, социални плащания и подобряване на трудовото законодателство, добави още Жаблянов.

„Европа е на кръстопът. Европа е изправена пред важен избор или управление на социалистическите партии или управление на десницата отново, чиято управленска философия за Европа доведе гръцката финансова криза, португалската финансова криза, бунтовете на “жълтите жилетки” във Франция, напрежение вътре в ЕС между отделните държави, развитите държави и периферията“, каза още той. Тези избори се явяват решаващи за това на къде ще поеме ЕС след избора на нов парламент. В края на миналата година е имало очаквания за прилив на гласове към националистическите партии и крайната десница, ситуацията от последните месеци е различна.Наблюдава се процес на консолидиране на левите партии в Европа

„Посрещаме последната седмица преди изборите с оптимизъм за успешно представяне на БСП, оптимизъм за това, че българските граждани с леви политически убеждения ще дадат своя глас за бюлетина №18 и за нашата листа за Европейския парламент“ – заяви днес в Хасково канидатът от листата на “БСП за България” Валери Жаблянов.

Докато в първите дни от кампанията се забелязваше някаква апатия, днес нещата са променени, и БСП успя да представи своята управленска алетрантива за развитието на Европейския съюз и България. Според него гражданите са заредени с очаквания за една по-справедлива България, едно по-ефективно държавно управление и едно по-сериозно авторитетно присъствие на българската държава във всички институции и органи за управление на ЕС.

В заключение той призова поне на европейските избори да бъдат изоставени неевропейските изборни практики като припомни, че европейските избори са мерило за политическата култура на обществото и народа. По-рано през деня кандидата от листата на БСП се срещна с жители на с.Узунджово. Посети мемориалния комплекс и музейната експозиция посветени на историята на летище – Узунджово. “Гигантска е разликата между едно село в България и едно в Унгария. Там има обществен живот, млади хора, производствени мощности, работни места.

Въпроса не опира до това колко хора живеят в едно населено място, по-важно е какъв е цялостния подход, цялостната политика. Длъжни сме да създадем условия за поминък в селата, да създадем условия младите да се върнат” подчерта Жаблянов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!