Отново загрижени родители се събраха, за да протестират срещу стратегията за детето пред общината в Стара Загора. Основните страхове на гражданите са свързани с липсата на точни дефиниции на понятията в стратегията. Други сериозни опасения на родителите са критерия бедност, ранното сексуално образование и телефона за деца в риск.
Dariknews

Родителите са на мнение, че приемането на стратегията ще ги направи безпомощни, защото ги лишава от възможността сами да упражняват правата си. Към момента одобрена стратегия няма, но има проект на стратегия, който се обсъжда.

Едно от най-големите опасения на родителите касае критерия бедност. Според тях този критерий е създаден с цел узаконяване на трафика на деца.  

“Как ще се приложи критерия за бедност в България, която е толкова бедна държава? По тази логика всички майки, които получават детски надбавки, са бедни и не отговарят на критерия. Родителите в България не са бедни, защото са мързеливи или незагрижени. Те са бедни, защото е такова положението на държавата и никой няма право да отнеме децата им заради това”, смятат протестиращите.
Dariknews

След въвеждането на Националната телефонна линия за деца в риск, вече има случай на проверка от страна на психолози и полицаи в семейство в Стара Загора, разказа една от старозагорките на протеста.  “Майка и дъщеря имат спор относно облеклото на детето. На пръв поглед смешно, но момичето се е засегнало, отишло е в другата стая и е звъннало на въпросния телефон. След един час са пристигнали един полицай и един психолог, разделили са всички от семейството в различни стаи и са ги разпитвали.”
Dariknews

Ранното сексуално образование също смущава голяма част от родителите.

“Програмата предвижда ранно сексуално обучение от 4-годишна възраст в детските градини. Всеки родител сам решава кога и как да запознае детето си с тези теми. Всяко дете е различно, всеки родител познава своето дете и не може всички да бъдат поставени под общ знаменател.”
Dariknews

Целта на майките е отхвърлянето на Стратегията за детето под всякаква форма, както и да се отменят вече направените промени в закона за закрила на детето. Относно националната телефонна линия за деца, родителите са на мнение, че трябва да съществува телефон за деца в риск, който обаче да бъде свързан с правителството.