Макар и обединени в привързаността си към ЕС, европейските гласоподаватели са разделени в очакванията си за бъдещето на Съюза, сочи ново изследване на световната социологическа асоциация "Галъп Интернешънъл".

Данните показват, че гражданите на Великобритания остават дълбоко разделени по въпроса за Брекзит, а мнозонството от анкетираните от двете страни на Ламанша са единни в страховете си, че в Европа може да има „ефект на доминото“ (ако Великобритания напусне, да я последват и други).

Оказва се, че по-голямата част от гражданите и на ЕС, и на Великобритания смятат, че Брекзит ще навреди повече от съюза, отколкото на Обединеното кралство. Нито европейците, нито британците обаче са убедени, че Брекзит най-накрая ще се състои.

Интересно е, че цели 39% от европейците и 27% от британците вярват, че все пак Великобритания ще остане част от Европейския съюз. От "Галъп" коментират, че това означава, че несигурността ще продължи да доминира в политиката на ЕС. Най-големи оптимисти за оставането на Обединеното кралство в рамките на ЕС, се оказват източноевропейците - цели 48%.

Социолозите изчисляват, че огромната част от жителите и от двете страни на Ламанша искат повече гъвкавост от ЕС в преговорите за Брекзит, така че да се постигне споразумение възможно най-бързо. Това, казват анализаторите от социологическата агенция, предполага, че ако има несъгласие по текущата сделка, то не е между обикновените граждани, а между политическия елит.

Повечето от британците са гласували за Брекзит, защото само част от тях се чувстват европейци (42%) и именно тук проучването разкрива голямата разлика с Европа, където 71% от гражданите на ЕС се приемат за европейци. Съмненията, породени сред поданиците на Обединеното кралство, са следствие на десетилетия на антиевропейска реторика, обхванала британската преса. Факторът идентичност е в сърцето на проблема.

Всеки втори (49%) очаква предстоящите избори за нов Европарламент да имат положително въздействие, докато 41% смятат, че изборите няма да доведат до промяна в ЕС. Положителни очаквания имат шест от десет сред онези, които се идентифицират като граждани на ЕС, докато негативните очаквания доминират (65%) сред тези, които се чувстват по-отдалечени от ЕС.

По-големи оптимисти за положителна промяна са хората от Южна Европа и от новите страни членки, докато тези, които живеят в западните и северни държави, са по-скоро песимисти.