София. От 13 май до днес се регистрира известна сеизмична активност в района на Северозападен Пелопонес. За първите две денонощия Европейският център е оценил параметрите на 15 сеизмични събития в пелопонеското огнище. Шест от тях са с магнитуди 4.1-4.7 и максимална епицентрална интензивност от V степен; последното се отнася за трусове с магнитуд 4.4 и повече. Това съобщава за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Тук е необходимо да се вметне, че при земетресението с магнитуд 4.7 в епицентъра са “пропуснати” сътресения от VI степен (леки повреди в неподдържани стари сгради). Днес, вторник, в 11:58 местно време се случи поредното, седмо, земетресение оценено с магнитуд 4.4. Отново V степен (масово усещане, падане на предмети) е приписана на въздействието в епицентъра. Цялата серия от земетресения е реализирана в земната кора – на дълбочини до 15 километра (км).
Епицентрите на трусовете от серията са в близката до сушата акватория на Йонийско море и в Северозападен Пелопонес. Те покриват област с размер около 35 км в направление север-юг и до 15 км изток-запад. Националният център в Атина локализира най-силните събития в серията на разстояния от самия епицентър до 12-26 км южно от градчето Андравида (под 5 хил.ж.) и същевременно на разстояния 13-19 км западно и до 31 км север-северозападно от град Пиргос (малко над 25 хил.ж.) . Столицата е на около 220 км в източна посока – достатъчно отдалечена, за да не бъде разтърсвана.
Едновременно с реализиране на земетресения от “пелопонеската” серия, активността от трусове около Закинтос – на около 30-60 км в западна до северозападна и югозападна посока – не се прекратява. За разглеждания период на сеизмична активизация в Пелопонес, в района на Закинтос са регистрирани 5 труса с магнитуд над 3.0, максималният от които е 3.7. За сравнение, девет са пелопонеските трусове с подобна сила – най-силният сред тях е с магнитуд 3.8 и е регистриран от хора и инструменти снощи в 20:40 часá.