Динко Димитров: Валери Симеонов единствен защити малките бензиностанции и търговци на горива

Динко Димитров –е 10-и в листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)”, той е председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива


Затова приех да съм кандидат за евродепутат от „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)

Приех да бъда кандидат за евродепутат от „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)”, защото в България единственият политик, който миналата година, когато се прие Законът за горивата, първо се съгласи да ни приеме, второ – изслуша ни и се ангажира с нашия проблем. Валери Симеонов беше постоянно до нас навсякъде в борбата, която продължаваме срещу този чисто монополистки закон, който орязва определен брой търговци да могат да се занимават нормално с горива. Това е нещо, което сме защитавали дълги години. Тази позиция заяви пред Флагман.бг Динко Димитров – 10-и в листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)”, бизнесмен, председател на УС на АБТПВПГ (Асоциация на Българските Търговци, Производители, Вносители и Превозвачи на Горива).

Той е категоричен, че новият закон удря малките бензиностанции с непосилните изисквания, които бяха предложени. „Удря и търговците като нас, които се занимават с търговия на едро и си купуват горива с платен акциз и ДДС. Бяха ни поставени и все още съществуват тези условия – да имат високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции, които ги обезкръвяват“, заяви Димитров. Той припомни, че за търговците на едро се изискваше 1 млн. лева уставен капитал и банкова гаранция от 500 хил. лв. „Нали виждате колко са стряскащи сумите? Ако имате капитал 1 млн. лв. годишно, Вие трябва да гарантирате с 1,5 млн. лв.“, обясни Димитров.

„Г-н Симеонов няколко пъти обясни, че това не е необходимо при условие, че всички ние дълги години се занимаваме с това, отделно сме обезпечили, че сме лоялни към фиска чрез банкови гаранции за ДДС. Не е необходимо да натоварваме допълнително бизнеса – и малките бензиностанции, и търговците на едро, с нови изисквания, които няма да могат да ги изпълнят, защото са непосилни като суми и биха елиминирали голяма част от тях. Това ще доведе до оставане на определен брой играчи на пазара, които изкуствено ще вдигнат цената и като няма малки като нас, които стигат до селата – кой ще ги снабдява – монополистът, на каква цена – каквато той реши“, каза още 10-ият в листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)”.

Той даде за пример малките магазинчета от едно време в селата. „Като се появиха големите вериги магазини, какво се случи с тези бакалии – затвориха. Така е и при нас“, каза Димитров.

„Когато Валери Симеонов тръгна да ни защитава, може би е бил като пророк. Той бе категоричен, че този закон нарушава конкуренцията. Това се потвърди с решението на Комисията за защита на конкуренцията, която излезе и каза, че такива закони ще елиминират търговците и ще променят конкурентната среда в България“, добави Динко Димитров.

Той припомни, че Валери Симеонов беше и инициатор за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове, който удари малките казани за ракия. „Колегите не можеха да се развиват нормално в бизнеса. Този закон е дискриминационен и унищожава възможността хората, които дълги години са работили в този бранш, да продължат бизнеса, в който са инвестирали“, категоричен е 10-ият в листата на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)” Динко Димитров.


В категории: Евроизбори'2019