Охрид. Нелегалните постройки, които убягват от погледа на Община Охрид, бяха видени от ЮНЕСКО. В последни си доклад международната организация препоръчва включването на природните богатства на града в списъка за световното наследство, съобщава македонската електронна медия A1 On.
Реакцията на ЮНЕСКО е свързана със съобщенията за кафенета, чиито платформи навлизат в Охридското езеро, за изграждане на нови хотели в Галичица, както и за други строежи в района, който е защитен. Уточнява се, че организацията е внесла искания до македонските власти да обявяват мораториум върху всички градски трансформации по бреговете на Охридското езеро, но също така и за всякаква градска трансформация.
„Да се направи оценка на въздействието на незаконните сгради в защитената зона и да се съборят всички, които представляват заплаха", препоръчва ЮНЕСКО в последния си доклад.
От природозащитната организация „Фронт 21/42" твърдят, че вредите са нанесени през годините на неконтролираното строителство и легализация на незаконни сгради, при това за сметка на културното наследство. През 2017 г. ЮНЕСКО отправи препоръки, които не бяха спазени, допълват от от „Фронт 21/42“.
„В Охрид и Струга е истинска катастрофа. Незаконните сгради се легализират. През 2017 г. беше препоръчано Община Охрид да обяви мораториум. Но вместо това беше предприета мащабна легализация на незаконни сгради. От ноември 2017 г. до април 2019 г. са узаконени 250 нелегални постройки. Затова се стигна до тази реакция. Изискваше се само политическа воля за разрешаване на този въпрос. Вместо това решихме да затворим очите си. Сега ЮНЕСКО е взела нещата в свои ръце. Това наистина трябва да спре. Ситуацията отдавна е лоша, сега става все по-лоша и по-лоша. Ако загубим езерото, което е на четири милиона години, всички ние ще бъдем отговорни за това“, предупреждава активистката Александра Буяроска от „Фронт 21/42".
Директорът на Охридския институт и музей, Елеонора Новаковска, не е била на разположение за коментар пред медията относно това какво ще бъде предприето след реакцията от страна на ЮНЕСКО. От Община Охрид също запазват мълчание.

Превод и редакция: Тереза Герова