Смолян. Стотици граждани почетоха храмовия празник на параклиса „Св. св. Константин и Елена“ в 101-ви Алпийски полк, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Сред официалните лица бяха депутатът Дора Янкова, зам. областният управител Владимир Гърбелов, зам.-кмета на Смолян инж. Мариана Цекова, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, директорът на Регионална дирекция ПБЗН – Смолян комисар Симеон Цървуланов и други. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архимандрит Висарион, в съслужие със свещеници от Смолян.
След водосвета командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров заяви, че се радва да види токова много жители на Смолян на храмовия празник на параклиса в поделението, който единствен в града носи името на светите равноапостоли Константин и Елена. „Днес отбелязваме много знаков празник. Царица Елена преминава през местата, където е бил Исус Христос и лична е нейната заслуга за изграждане на много манастири на местата, където той е пребивавал. Тя има и заслуга за намирането на кръста, на който е бил разпънат Христос. Император Константин през 313 г. издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като основна религия във Византийската империя. Именно заради тези свои заслуги, те са канонизирани за светци и се почитат на 21 май. В продължение на 16 века Цариград носи името Константинопол на императора Константин“, каза полк. Кацаров.
Той припомни историята на параклиса във военното формирование. Първата копка на параклиса е направена ноември 2006 г от отец Димитър и с нея си дава благословията за изграждането му. През пролетта на 2007 г започва и реалното строителство на храма, който е изграден от военнослужещите за около два месеца и по естествен път е възможно неговото освещаване точно на 21 май – денят на светите равноапостоли Константин и Елена. „Тогава параклисът е осветен лично от дядо Николай, който току-що е ръкоположен за митрополит на Пловдивската епархия. Храмът във военното формирование започва да се строи по идеята на полк. Боцев, който тогава е командир на поделението, а сега е началник на отбраната. Архитект на параклиса е Атанас Каджебов, а конструктор е Иван Стоянов. Художник на иконостаса е Весела Стаменова, с която полагаме много усилия за изографисването на параклиса, тъй като това е изключително скъпо начинание и засега се справяме без външна помощ“, поясни полк. Кацаров.
След приветствието на командира на полка архимандрит Висарион и свещениците благословиха трапезата, която бе подготвена със собствени средства на военнослужещите за всички гости на храмовия празник на параклиса „Св. св. Константин и Елена“.
Нели ГЕРГЬОВСКА