Бургас. „Няма как да се съглася с г-жа Елена Йончева, която изказва съжаление, че петролопроводът "Бургас - Александруполис" е проект, който сме изгубили. Напротив!“. Този статус публикува бургаският кандидат за евродепутат Ивелина Василева от ГЕРБ в профила си в социалната мрежа Фейсбук, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Тя допълни, че „Този петролопровод не се случи, защото десетки хиляди жители на Област Бургас казаха "не" на риска Черно море да бъде замърсено с петролни продукти. Моите съграждани ясно заявиха, че искат чисто море, искат туризъм и рибарство, искат здраве за семействата си“.
Ивелина Василева, която е и председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите в 44-ото НС, припомни чрез публикацията си, че три референдума, свързани с петролопровода, бяха проведени на територията на област Бургас. „Като зам.-кмет на Община Бургас, през 2008 г., бях председател на работната група по организиране на референдума. Петдесет хиляди бургазлии се обявиха срещу петролопровода. В Община Поморие 60,12% от имащите право на глас гласуваха, като 98,97% от тях се противопоставиха на проекта. В Община Созопол също казаха "не" на тръбата“, сподели още пред последователи си във Фейсбук Василева.
Тя е категорична, че мнението на местните хора трябва да се чува. „Повдигането на темата "Бургас - Александруполис" е грубо незачитане на гласа на жителите на три морски общини. Цинично е това да се случва в центъра на Бургас. Докато битката на БСП е "Бургас - Александруполис" да се случи, битката на хората край морето е този проект да не се случи“, написа още бургаският кандидат за евродепутат.
Вчера на предизборен митинг в центъра на Бургас водачът на листата на БСП Елена Йончева публично изказа съжаление, че Бойко Борисов е „загробил най-големите инвестиционни проекти“ и посочи петролопроводът "Бургас - Александруполис" сред тях.