София. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов посетиха Свищов, за да направят оглед на място на щетите, причинени от интензивните валежи в района. Заради градушки през последните дни пострадаха както земеделски култури, така и пътна инфраструктура. Десетки къщи, селскостопански имоти и дворове в селата Морава, Овча могила, Вардим, Совата и Деляновци бяха наводнени, а силните ветрове отнесоха част от жп линията по направление Свищов – Левски - Троян (в района на село Морава).
Земеделският министър Десислава Танева обясни, че около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки в страната. Тя припомни, че в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като ДФ „Земеделие“ е взел решение за отварянето на помощ с 4 млн. лв. Досега са усвоени средствата за отминали периоди, като се очаква до края на юни всички земеделски производители да бъдат компенсирани. В момента е в ход кампанията за заявяване на площи за подпомагане без санкции, която приключва на 23 май, а след това ще тече срокът за санкции. До момента има подадени около 107 хил. заявления, а площите, които са заявени за подпомагане, са около 38 млн. дка в цялата страна. Десислава Танева подчерта, че това, което може да направи държавата за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било извършено.
Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че вследствие на дъждовете и градушките има сериозни разрушения на пътната и железопътна инфраструктурата в района на Свищов. „Задвижена е процедурата по оформяне на необходимите документи и преписки, за да може на следващото заседание на комисията по бедствия и аварии от фонда, който е предвиден за възстановяване, да възстановим максимално бързо инфраструктурата“, обясни той. Маринов подчерта, че са почистени и затинените места. „Така че ако се изсипе друг дъжд, да могат водите да се оттичат и да няма други нарушения на инфраструктурата“, обясни той.
От своя страна, кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че няма пострадали хора след влошената метеорологична обстановка. По думите му най-засегнати са селата Драгомирово и Морава. „Има наводнени площи, наноси, кал, тиня, но всички служби, които са ангажирани, работят цяла нощ и към момента действията им продължават. Срещаме добра институционална подкрепа от всички държавни институции. В Община Свищов мобилизацията е направена по отношение на всички пострадали населени места. Щетите са поправими. Преди всичко човешкият живот е важен“, заяви кметът. Генчев уточни, че пътищата в областта са проходими.
След огледа на щетите Община Свищов ще подготви искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Агенция „Фокус“ припомня: Дъждове и градушки паднаха в страната през последните дни. На 17 май градушка колкото орех падна в Карловско. Засегнати бяха 7 населени места - Каравелово, Богдан, Певците, Мраченик, Иганово, Кърнаре и Калофер, като пострадаха основно земеделски култури – домати, пипер, зеле и голяма част от розовите насаждения. В различните населени места между 40% и 100% от селскостопанската продукция беше унищожена изцяло. На 20 май най-значителни бяха валежите в ловешкото село Дерманци - 193 л./кв.м., като падна и градушка с размер 1,5-2 см., която унищожи на 100% реколтата. В по-голямата част от Северозападна България количествата на валежите бяха от 2 до 10 л./кв.м. В Ябланица бяха отчетени 20 л./кв.м, като и там интензивният дъжд беше придружен със слаба градушка. 18 л./кв.м бяха измерените валежи в Свищов, а 13 л./кв.м бе валежът в Левски.
Цветилена СИМЕОНОВА