Варна. 128 ученици от областта не са допуснати до държавните зрелостни изпити. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя обясни, че тези ученици не са допуснати до изпит поради слаба оценка по учебен предмет и незавършен XII клас. Те ще трябва да се явят на поправителен изпит по дадения предмет, след което ще бъдат допуснати на втората за тази учебна година зрелостна сесия през август/септември.
„Днес в област Варна работиха общо 3393 зрелостници на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Тя бяха разпределени в 40 училища и изпитни сгради, и 268 изпитни зали. Не се явиха 53 зрелостници. Изпитът премина спокойно, при спазване на правилата за работа. Няма никакви сигнали за опити за преписване или други инциденти“, съобщи Венцеслава Генова. По думите ѝ предстои изпитите да бъдат оценени, като се очаква комисията за проверка и оценка на писмените работи на зрелостниците да обяви резултатите от всички матури около 13 юни.
Вторият държавен зрелостен изпит ще се проведе на 23 май, когато учениците избират предмета на матурата. Венцеслава Генова съобщи, че във Варна най-много са желаещите за изпит по английски език. „По броя подадени заявления, най-голям брой – 1058 зрелостници, са пожелали това да бъде английски език. След това със 493 зрелостници е учебния предмет биология и здравно образование, а на трето място по подадени заявления – 315 е география и икономика. Математика е със 208 заявления, т.е. 208 зрелостници са поискали да положат този изпит“, каза още Венцеслава Генова. По думите ѝ очаква се учениците, които са преминали успешно матурите, да получат дипломите си за средно образование до 21 юни. Според Венцеслава Генова точната дата зависи от броя на зрелостниците в едно училище и подготовката на самите дипломи.
Бояна АТАНАСОВА