Велико Търново. Две църкви във Великотърновска област носят имената на светите равноапостоли Константин и Елена и честват храмов празник днес. Те се намират в старата столица и село Драгижево, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На 21 май Българската православна църква почита паметта на светците. Според каноните Константин е най-значимият император в историята на християнството и има огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане. Църквата празнува в негова чест и в чест на майка му Елена. Свети Константин и Елена се изобразяват на иконите прави от двете страни на кръста разпятие, който държат, с корони и скъпоценни камъни, с ореола на светците.
Константин поел престола от баща си Констанций, когато бил на 34 години. Управлявал без насилие, с разбиране към вярата на християните, с толерантност и отзивчивост. Починал на 65-годишна възраст, през 337 г., в Никодимия. Мощите му тържествено били пренесени в Цариград, в построената специално за него църква „Свети апостоли“. Майката Елена много преди сина си приела христовата вяра. В Йерусалим тя открила животворния кръст Господен и построила няколко храма -в Йерусалим, Витлеем, Елеонската планина. Много по-късно, през 1200 г., открили мощите й в един гроб със сина й. За лечителската сила на тленните й останки православният свят разказва чудеса.
Според традицията на днешния ден се ходи в църкви и манастири, оставят се за здраве дарове на иконите на Константин и Елена. Посещава се и лековита вода (аязмо), мият се лицата за здраве и хубост. Момите изнасят дара си и го изтупват. Така се вижда колко са работливи. Освен това днес има забрана за вършене на домашни задължения.
Имен ден празнуват всички с имена Константин, Константина, Елена и техните производни.
Луиза ТРАНЧЕВА