Варна. В рамките на три години пътуването по автомагистрала „Хемус” ще се скъси от Варна до София в посока Търново, а догодина през октомври поне със 70 - 80 километра, или с около час, ще скъсим времето за път. Това коментира при посещението си във Варна министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Варна. В града Борисов посети новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски”. Премиерът коментира след посещението си в завод в Карапелит, че бизнесът има интерес от изграждането на магистралата. „Северна България не може без „Хемус”. Парите са на 100% осигурени. В отделна сметка. Плащаме веднага щом се извърши дейността, така че в рамките на 3 до 4 години най-тежките участъци между Търново и Търговище, равните места ще ги изкараме”, каза Борисов.
Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че магистралата може да е готова още до края на 2022 година. Той уточни, че всичко зависи от влизането в сила на измененията в Закона за собствеността. Бойко Борисов изрази надежда президентът да не върне текста, което може да доведе до забавяне.
Премиерът припомни, че заради всички отчуждителни процедури строителството на аутобана се е забавило с две години. „Между Търново и Търговище в момента се проектира, защото никой не е правил досега сметка да прави магистрала „Хемус”, каза още той.
Диана СТОЕВА