Москва. Бившият началник на израелската спецслужба „Натив“ Яков Кедми разказа в ефира на телевизионния канал „Россия 1“, че всички планове за отслабване на Русия на украинското направление са се провалили, предава РИА Новости.
Кедми счита, че основното доказателство за това е промяна на курса на външната политика на Вашингтон и Брюксел спрямо Киев.
„Няма политици от САЩ. Дребни чиновници се опитват да играят и да ловят риба в мътните украински води, започвайки от бившия вицепрезидент на САЩ. Американският президент не знае за какво му Украйна и къде се вписва тя в националните интереси на САЩ“, обясни той.
При това Кедми подчерта, че, когато през 2014 година в Украйна е станал държавния преврат, САЩ са се надявали да се приближат още повече до границите на Русия, но тези опити са се провалили и сега лидерите на западните страни обръщат все по-малко внимание на Украйна.
„Основната цел на замайданиванието на Украйна е да се нанесе смъртен удар на Русия, взимайки Украйна и придвижвайки американския флот и бази към Ростов. Всичко това рухна“, заяви израелският експерт.
Той подчерта, че резултатът е напълно противоположен и от този момент Русия е станала много по-силна.
Освен това, Кедми отбеляза, че за годините, изминали от тези събития, Европейският съюз е загубил много от своята политическа тежест и също е започнал да отделя все по-малко внимание на Украйна. При това той добави, че сега Европа се безпокои много повече от Русия и Китай, както и от нарастващото неразбирателство със САЩ.
„По отношение на Китай – става въпрос за икономика и зависимост, по отношение на САЩ – те лишават Европа от независимостта, а целият грях на Русия към Европа е намесата в изборите: Брекзит, Барселона и прочее. Т.е., днес на Европа не й е до Украйна“, поясни експертът.

Превод и редакция: Иван Христов