Легендарният нападател на Борусия (Дортмунд) Манфред Бургсмюлер почина на 69-годишна възраст. Той известен като четвъртият най-резултатен футболист в историята на Бундеслигата. Автор е на 213 гола в германския елит, 11 повече от Роберт Левандовски. С повече вкарани попадения са само Герд Мюлер (365), Клаус Фишер (268) и Юп Хайнкес (220).

През кариерата си е играл за Рот-Вайс (Есен), Байер (Юрдинген), Борусия (Дортмунд), Нюрнберг, Рот-Вайс Оберхаузен и Вердер. С тима от Бремен става шампион през 1988 година. Прекратява кариерата си през 1990 г., но през 1996 година се завръща в спорта. Става част от тима по американски футбол Рейн Файър (Дюселдорф), където играе до 2002 година и печели два пъти Уърлд Боул (1998 и 2000 г.) На 52 години е обявен за най-възрастния професионален състезател по американски футбол.

На 18 май Манфред Бургсмюлер е открит в дома си в Есен от своята приятелка. Тя се притеснила, че той не отговаря на съобщенията й в WhatsApp. Отишла в дома му, където заварила безжизненото му тяло. Извикала линейка, но лекарите само констатирали смъртта му. Според лекарите изигралият три мача за националния отбор на Германия е починал от естествена смърт.

В последните години Бургсмюлер е страдал от остеоартрит, придвижвал се е трудно и с помощта на бастун. Бившият футболист има три дъщери.